1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı Nedenleri, Sonuçları Hakkında Bilgi

3
159

1877-1878 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı Nedenleri, Sonuçları Hakkında Bilgi , konu özeti, ödev araştırması, kısaca bilgi,

c) 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı

Nedenleri:

• Osmanlı Devleti’nin İstanbul Konferansı’ndan sonra Rusya ve diğer Avrupa devletleri arasında yapılan Londra Konferansı kararlarını egemenliğine aykırı görerek kabul etmemesi,

• Rusya’nın Balkanlarda yayılmacı emelleri ve Paris Anlaşması’nı tanımaması,

• İngiltere, boğazlara inmemesi koşuluyla Osmanlı Devleti’ne karşı Rusya’nın faaliyetlerine sessiz kalması,

* Besarabya’nın Rusya tarafından işgal edilmesi,

Sonuçları:

• Osmanlı-Rus Savaşı, Balkanlarda ve Kafkaslar da olmak üzere iki cephede başlamıştır.

• Doğuda Ahmet Muhtar Paşa’nın başarılarına rağmen Ruslar, Kars’ı ele geçirip Erzurum’a kadar ilerlemişlerdir. Balkanlarda ise Plevne Komutanı Gazi Osman Paşa’nın üstün kahramanlıklarına rağmen, Plevne’yi düşüren Ruslar Edirne’yi de ele geçirdikten sonra Çatalca önlerine kadar gelmişlerdir.

• Büyük kayıplar veren Osmanlı Devleti’nin isteğiyle Rusya ile Ayestefanos (Yeşilköy) Antlaşması imzalanmıştır (3.Mart 1878). Fakat bu anlaşmaya İngiltere ve Avusturya tepki göstermişlerdir Almanya da bu devletlerin yanında yeralmıştır.

• Bu sırada İngiltere Osmanlı Devleti’ni Rusya’ya karşı korumak için Kıbrıs’ın bir üs olarak kendi yönetimine verilmesini istemiş, isteğinin kabul edilmesi halinde Berlin Kongresi’nde Osmanlı Devleti’nin çıkarlarını koruyacağını bildirmiştir. Osmanlı Devleti bu isteği kabul etmiştir.
• Ayastefanos Antlaşması şartlarının yeniden ele alındığı Berlin Konferansı düzenlenmiştir. Rusya bu devletlerle savaşı göze alamadığından Berlin’de toplanan milletlerarası konferansın kararlarını kabul etmek zorunda kalmıştır.

Önceki Makaleİstanbul (Tersane) Konferansı ve 1. Meşrutiyet (1876) Hakkında Bilgi
Sonraki MakaleBerlin Antlaşması Şartları, Maddeleri Hakkında Bilgi, Konu Özeti

3 Yorum Yapıldı

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz