Doğu Anadolu Bölgesinin Bölümleri

0
140

1- Yukarı Fırat Bölümü:

Doğu Anadolu’nun batı yarısını kaplayan bu bölüm, Yukarı Fırat nehri havzasının tamamına yakın kısmını kaplar. Malatya, Elazığ, Bingöl, Erzincan önemli ovalarıdır. Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay kuşağı buradan geçer. Ülkemizde elektrik üreten en büyük barajlardan Keban ve Karakaya barajları bu bölümdedir, ovalık alanlarda genellikle tarım yapılır.

Malatya, Elazığ, Bingöl, Erzincan, Bitlis, Tunceli, Malatya önemli şehirleridir. Büyük bölümü ihraç edilen kayısı ekonomisine katkı sağlar. Dokuma, tütün, şeker, un ve yem fabrikaları bulunur. Sulanabilir alanlarda sebze ve meyve üretilir. Hekimhan ve Hasançelebi’de demir çıkarılır. Bölgede zingin linyit yatakları bulun-muştur. Buradan üretilen linyit kömürü Afşin – Elbistan termik santralında kullanılır. Elazığ’da dağ eteklerinde ve vadi tabanlarında tarım ve hayvancılık etkindir. Ergani’de çıkarılan bakır Maden ilçesinde işlenir. Guleman’da çıkarılan krom Elazığ’da işlenir. Ayrıca gıda ve dokuma sanayisi gelişmiştir. Bitlis’de kaliteli tütünleri işleyen sigara fabrikası vardır.

Erzincan ovasında yoğun tarımsal etkinlikler sürdürülür. Bez ve şeker fabrikaları vardır. Bakır eşya yapımında ileridir.


2- Erzurum – Kars Bölümü:

Doğu Anadolu’nun ve Türkiye’nin en yüksek alanlarını kaplar, dağlar üzerinde düz platolar ve bunlar arasında ovalar bulunur.

Kışları soğuk, yazları kısa, serin ve yağışlı olduğundan platolarda büyükbaş hayvancılık yapılır. Az miktarda arpa ekilir.

Erzurum, Kars, Ardahan, İğdır önemli merkezle-ridir.

Erzurum, bölümün canlı bir ticaret merkezidir. Et kombinası ve şeker fabrikası bulunur.

İğdır’ın yükseltisi az olduğundan yaziar oldukça sıcak ve kurak geçer, şekerpancarı, kayısı, pamuk, pirinç, tahıl, tütün, sebze ve meyve yetişir.

Kars, hayvansal ürünlerin üretim merkezidir, süt işleme ve şeker fabrikası bulunur.

Ardahan’da, tarım ve hayvancılık birlikte yürü¬tülür, bölümde arıcılık ta gelişmiştir.

Bölgede kömür çıkarılır, Erzurum’da oltutaşı işlenir.

 

3- Yukarı Murat – Van Bölümü:

 

Yüksek platolar ile bunlar arasında uzanan geniş oluklar bulunur. Buralar, bölümün sık nüfuslu tarımsal alanlarını oluşturur.

Kış dönemi soğuk ve uzun sürer, yağışın az olduğu dönemlerde kuraklık görülür.

Ağrı, Van, Muş önemli merkezleridir.

Yüksek platolar uzun boylu çayırlarla kaplıdır, bu nedenle buralarda hayvancılık hakimdir. Alçak düzlüklerde tahıl tarımı yapılır.

Ağrı’da şeker fabrikası, et kombinası.

Muş’da şeker fabrikası.

Van’da et ve süt işletme kuruluşları, çimento fabrikası, el dokuma sanayi gelişmiştir. Van Gölü’nden soda çıkarılır.

 

4- Hakkari Bölümü:

 

Yurdumuzun en yüksek ve engebeli böiümlerin-dendir. Buzul ve Sat dağlarında buzul gölleri yer alır. Türkiye’nin en yüksek ovası (Yüksekova – 2100 m.) buradadır.

Doğu Anadolu’nun en çok yağış alan alanıdır. Ya-ğışın büyük bölümü kar şeklinde düşer, yaz dönemi ge-nellikle yağışsız geçer, bitki örtüsü meşe ormanlarıdır.

Dağınık ve seyrek kırsal yerleşme hakimdir, göçebe tipi hayvancılık egemendir.

Hakkari, Şırnak önemli merkezleridir.

Linyit çıkarılır, el dokumacılığı gelişmiştir.

Önceki Makale7. Sınıf Fen ve Teknoloji 1. Dönem 2. Yazılı Sınav Soruları
Sonraki MakaleGüney Doğu Anadolu Bölgesi Yerşekilleri

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz