Karstik Aşındırma Şekilleri Nelerdir ?

0
131

karstik şekillerKarstik Aşındırma Şekilleri Nelerdir ?, kısaca bilgi, konu özeti, ödev araştırması,

Kalkerli yamaçlar üzerinde sellenme sonucunda yüzeysel akışa geçen sular yüzeylerde 1 mm’den 1 m’ye kadar derinliklere sahip olan küçük oluklar delikler ve kanalcıklar oluşturur. İşte oluşan bu çopur yüzeylere lapya denir. Dip kısımlarında kalkerin çözülmesi sonucunda oluşan Terra Rossa (kırmızı toprak) cinsi toprak bulunmaktadır. Bu şekildeki yüzeylerde yürüyebilmek çok zordur.

DOLİN: Kalkerli arazide erimeler sonucunda meydana gelen çapları birkaç metre ile birkaç yüz metre arasında değişen halk arasında tava veya kokurdan gibi isimlerle bilinen kapalı çanak şeklindeki erime çukurluklarıdır.

UVALA: Birkaç dolinin yanyana birleşmesiyle meydana gelmiş olan erime çukurluklarıdır.

POLYE: Uvalaların birleşmesiyle meydana gelmiş olan en büyük erime çukurluğudur. Tabanlarında toprak birikmesi olduğundan dolayı tarım yapılabilir. (Elmalı, Kestel, Acıpayam, Tefenni, Korkuteli ovaları)

DÜDEN: Karstik arazilerdeki suları yeraltına gönderen ya da yeraltından su çıkaran çatlaklardır. Sularını yeraltına gönderene “su batan”, yeryüzüne çıkarana ise “su çıkan” olarak isimlendirilmiştir.

MAĞARA: Yeraltına sızan suların buralardaki eritmeler sonucunda oluşturduğu boşluklara mağara denir. (Insuyu, Damlataş, Karain gibi)

KÖR VADİ: Akarsu bir su yutan delikten yeraltına girer. Böylece vadi dik bir duvarla son bulur. Bu şekildeki vadilere kör vadi denir.

OBRUK: Yeraltı mağaralarının tavanlarının çökmesi sonucunda oluşan dik yamaçlı kuyulardır. Bazılarının tabanlarında su bulunur. (Cennet, Cehennem, Kızören obruğu)

Önceki MakaleKarstik Şekiller Hakkında Bilgi, Türkiye’de Karstik Şekiller
Sonraki MakaleHyundai i10 2014 Model, Fotoğrafları, Özellikleri, Fiyat Listesi

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz