Kore Savaşı Hakkında Kısaca Bilgi, Konu Özeti

2
292

Kore Savaşı Hakkında Kısaca Bilgi, Konu Özeti, ansiklopedik araştırma, ödev araştırması,

KORE SAVAŞI (1950 – 1953)

II. Dünya savaşı sonrasında 2 kutuplu bir dünya ortaya çıktı. Komünizm ideolojisini yaymaya çalışan SSCB ve karşısındaki ABD

SSCB uzak doğuya yayılmak için rakibi ABD’nin 2 noktadan atılması gerekiyordu. I. si Güney Kore II. si Japonya’dan çekilmesi gerekiyordu. 1945 yılında ABD ve SSCB arasında yaptıkları anlaşmayla K.Kore’ye Rusya G.Kore’ye ABD yerleşti. Her ikisi de 1948’de ellerindeki bu bölgelerde birer Kore devleti kurdular. Bu iki devlet arasında 38. Enlem sınırıdır.

1949 yılının sonunda Çin de Komünizm hakim olunca Çini de arkasına alan Rusya 25 Haziran 1950’de K. Kore’yi G. Kore’ye saldırttı. B.M kendi üyelerine çağrıda bulunarak Rus destekli K.Kore’ye karşı askeri destek istedi. İlk olumlu cevap ABD’den
ikinci olumlu cevap da Türkiye’den geldi. Türkiye Kore savaşma Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasında bir Tugayla katıldı. Birleşmiş Milletler kuvvetleri ile müşterek K. Kore, SSCB ve Çinin “Gönüllüleri” arasındaki savaş 3 yıl sürdü. Bu üç yıllık süre içerisinde tarafların hiçbirisi diğerine kesin üstünlük sağlayıp zafere gidemedi. Neticede Mart ‘1953 yılında SSCB lideri Stalin ölünce Sovyetler barış görüşmelerine razı oldu. 27 Temmuz 1953 de imzalanan Panmunjan mütarekesiyle savaş sona erdi. Mütarekelere Çin’de katıldı.

Panmunjam Mütarekesiyle Kuzey ve Güney Kore arasındaki sınır yine savaş öncesinde ki 38. Enlem oluyordu. Yani değişen bir şey yoktu. Yalnız değişen tek şey SSCB nin ABD’yi Kore’den çıkarmayacaklarını anlamış olmalıdır. Bunun yanı sıra Türkiye’nin uzak doğudaki bu askeri mücadelesi esasında II. Dünya savaşı sonrasında Boğazları, Kars ve Ardahan’ı isteyen Rusya ile ilk mücadelesidir. Türkiye’nin burada gösterdiği üstün askeri performans Türkiye için Rusya’ya yönelik bir caydırıcılık olacaktı. Ayrıca Rus tehdidine karşı Türkiye’nin NATO’ya girişi için bir referans olacaktı ve neticede öyle de oldu.

Önceki MakaleDoğum Yapan Anne İçin İhtiyaç Listesi
Sonraki MakaleTürkiye’nin Avrupada Katıldığı Uluslararası Siyasi Organizasyonlar Nelerdir ?

2 Yorum Yapıldı

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz