Kurtuluş Savaşı Güney Cephesi Mücadeleleri Hakkında Kısaca Bilgi

0
245

Kurtuluş Savaşı Güney Cephesi Hakkında Kısaca Bilgi, konu özeti, ödev araştırması, detaylı bilgi,
GÜNEY CEPHESİNDEKİ MÜCEDELELER

* Mondros Mütarekesi sonrası itilaf devletlerinin güney illerimizde işgal faaliyetlerine girişmeleri bu bölgemizde Kuva-i Milliye hareketinin başlamasına neden olmuştur.
* İtilaf Devletleri aralarında yapmış oldukları gizli anlaşmaları yürürlüğe koymak için Mondros Mütarekesine dayanarak güney illerimizde işgal hareketlerini başlatmışlardır.

 

* Fransızlar Adana ve çevresini, İngilizler ise ocak 1919’dan itibaren Antep, Urfa, Maraş bölgelerini işgal etmişler; fakat bu bölgeleri daha sonra Fransızlara bırakmışlardır.
* Fransızların Ermenilerle işbirliği yapıp halka kötü davranmaları üzerine Sivas Kongresi’nde oluşturulan Temsil Heyeti’nin de yardımıyla bölgede Kuva-i Milliye hareketi teşkilatlandırılmıştır.
* Fransızlar 11 Şubat 1920’de Maraş’tan 10 Nisan 1920’de ise Urfa’dan atılmışlardır. Fakat Antep uzun bir kuşatma sonucunda Fransız kuvvetlerinin eline geçmiştir.
* Sakarya Savaşı sonrası Anadolu’nun herhangi bir bölgesini işgal altında tutmanın imkansızlığını gören Fransa TBMM Hükümeti ile Ankara Anlaşması (20 Ekim 1921) imzalayarak Hatay dışında işgal ettikleri yerlerden çekilmişlerdir. Böylece Yunanlıları desteklemede İngiltere yalnız kalmıştır.
* Antalya ve Konya yörelerini işgal etmiş olan İtalya’ya karşı herhangi bir direniş hareketi olmamıştır. Çünkü İtalya bu bölgeleri gerçekten işgal etme düşüncesinde olmamış Yunanlılar ve İngilizlere karşı olan tepkisini ortaya koymuştur. Bu çerçevede bazı sınır bölgelerinde Kuva-i Milliyeyi desteklemiş ve bu bölgelerde Yunanlılar açısından caydırıcı da olmuştur. İtalya II. İnönü Savaşı sonrası işgal etmiş olduğu yerlerden çekilmeye başlamış Sakarya Savaşı sonrasında çekilme işlemlerini tamamlamıştır.

Önceki MakaleKurtuluş Savaşı’ nda Ermeni Sorunu Hakkında Bilgi, Konu Özeti
Sonraki MakaleKurtuluş Savaşı Batı Cephesi Muharebeleri ve Sonuçları Hakkında Bilgi

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz