Mühendis Olunur Mu Doğulur Mu

0
199
mühendis

Mühendis Arapça kökenli bir kelime olup hendese kelimesinden türemiştir. Anlam olarak geometriyi bilen geometriden anlayan kişi olarak tanımlanmıştır. Günümüzde ise mühendis kelimesi çok daha geniş bir anlam yelpazesinde kullanılmaktadır. Peki mühendis olmak için sadece okumak ve diploma almak yeterli midir? Yoksa doğuştan bir takım vasıflara sahip olmak mı gerekir?

Her meslek grubunda olduğu gibi mühendislik mesleğinde de doğuştan o meslek grubunun yapısına uygun vasıfları bünyenizde bulundurmanız gerekir. Çünkü yaptığınız işle zekanızın, karakterinizin örtüşmemesi sizi kesinlikle işinizde başarıya ulaştırmayacaktır.

Mühendis Olunur Mu Doğulur Mu

Mühendislikler okuması zor, çok fazla hata kaldırmayan bir meslektir. Çünkü yapılan hatalar çok büyük can ve mal kayıplarına neden olabilir. Yapılan işin türüne göre bu değişiklik gösterse de mühendislik mesleği hayal gücü yüksek olmayan, insanların hayatlarını kolaylaştırmayı düşünmeyen, aklını kullanmayı çok sevmeyen kişilerin kolaylıkla yapabileceği bir meslek türü değildir. Nitekim ülkemizde bir sürü diplomalı kendini geliştirememiş mühendislik mezunu bunu kanıtlar niteliktedir.

Mühendis olunur mu doğulur mu sorusuna gelince; zeka doğuştan gelen bir yetenektir. Sonradan zeka kazanılmaz, bilgi kazanılır. Bilgi olmadığı sürece zeka bir işe yaramaz. Mühendislikte öyledir. Siz kendinize bir şeyler katarak bir konuda uzmanlaşırsınız. Sadece ilginiz var ise bir konuya, o konuya ilgi duyarak üzerine gidersiniz.

mühendislik

Mühendislik ile ilgili bölümler seçerken başkasının zorlaması ile meslek seçmeyiniz. Tamamen kendiniz neye ilgi duyuyor, merak ediyorsanız o alanı seçiniz. Sakın sakına maaş durumuna bakarak meslek seçmeyiniz. İlerleyen zamanlarda size ızdırap gibi gelebilir. Eğer sevdiğiniz işi yaparsanız hayattan sıkılmaz, zevk alırsınız. Sanki para için çalışmıyor, zevkiniz için zaman geçiriyor gibi olursunuz.

Sizler için önerebileceğim belli başlı mühendislik bölümleri şunlardır;

  1. Bilgisayar Mühendisliği
  2. Bilişim Sistemleri Mühendisliği
  3. Biyomühendislik
  4. Çevre Mühendisliği
  5. Endüstri Mühendisliği
  6. Enerji Sistemleri Mühendisliği
  7. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği
  8. Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
  9. Gıda Mühendisliği
  10. Geomatik Mühendisliği
  11. Harita Mühendisliği
  12. Havacılık ve Uzay Mühendisliği
  13. İç Mimarlık
  14. İnşaat Mühendisliği
  15. Jeoloji Mühendisliği
  16. Kimya Mühendisliği
  17. Maden Mühendisliği
  18. Mekatronik Mühendisliği
  19. Makine Mühendisliği
  20. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
  21. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
  22. Nanoteknoloji Mühendisliği
  23. Nükleer Enerji Mühendisliği
  24. Orman Endüstri Mühendisliği
  25. Otomotiv Mühendisliği
  26. Raylı Sistemler Mühendisliği
  27. Tekstil Mühendisliği
  28. Yazılım Mühendisliği
  29. Ziraat Mühendisliği
  30. Endüstriyel Tasarım Mühendisliği

Bu bölümler hakkında ayrıntılı bilgi almak için google’a “Mühendis Beyinler” yazarak, bilim ve mühendislik sitesinden bilgiler alabilirsiniz.

Önceki MakaleSoy Gazlar Nelerdir
Sonraki MakaleVeri İşleme Nedir

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz