Paris Barış Konferansı önemi, maddeleri kısaca özet

0
193

25 Şubat 1856’da Paris’te toplanan sulh kongresi 30 Mart’a kadar aralıksız çalıştı. Kongreye Osmanlı, Fransız, İngiliz, Sardunya, Avusturya ve Rusya’yı temsil eden murahhaslar (delegeler) katıldı.

Osmanlı Devletini Sadrazam Mehmed Emin Ali Paşa, baş murahhas sıfatıyla temsil ediyordu. İkinci murahhas Reşid Paşanın Paris sefiri kebiri (büyükelçisi) olan oğlu Mehmed Cemil Beydi. Kongreye Fransa’nın Dışişleri Bakanı Kont Alexandr Walews ki başkanlık ediyordu.

Anlaşmaya geçen hükümlerin en önemlilerini şöyle özetlemek mümkündür:

-Ruslar, Kars’ı boşaltıp Osmanlı Devletine bırakacaklardı. Buna karşılık Kırım Rusya’ya geri verilecekti.

-Osmanlı topraklarında bulunan müttefik kuvvetler başta İngiliz ve Fransız askerleri bu topraklardan çekilecekti.
-Rusya, Güney Besarabya’yı, merkezi İsmail şehri ile birlikte Osmanlılara bağlı Boğdan Prensliğine terk edecek ve hızla Tuna kıyısından çekilecek osmanlı hakimiyetinde bulunan Romen Prensliklerine, Rusya, hiçbir zaman karışmayacaktı. Rusya Karadeniz’de donanma bulundurmayacak, Karadeniz tamamen tarafsız bir deniz olacaktı.

-Anlaşmaya imza koyan devletler, Osmanlı Devletinin toprak bütünlüğü-nü kabul edecekler, hiçbir istekte bulunmayacaklardı.

Şüphesiz, bu anlaşma Osmanlı Devletinin savaşta kazandıklarıyla paralel değildir. Bir bakıma, cephede kazanılan zafer, Paris’te harcanmıştır. Bu da cephede bizimle işbirliği yapan Avrupa devletlerinin masada kendi dindaşları olan Ruslara daha yakın davranmaları yüzünden meydana gelmiştir. Bu yüzden Sadrazam Mehmed Emin Ali Paşa azledilmiş, yerine beşinci defa Reşid Paşa getirilmiştir (1 Kasım 1856).

Ama ancak 6 Ağustos 1857 gününe kadar makamında kalabilmiş, o tarihte yerine Giritli Mustafa Naili Paşa üçüncü defa sadrazamlığa tayin edilmiştir.

Derken 22 Ekim 1857’de tekrar ve sonuncu defa Reşid Paşa sadrazam yapılmıştır. Ve sadrazam olarak 7 Ocak 1858’de ölmüştür. Yerine tekrar Âli Paşa üçüncü defa tayin edilmiştir.

Önceki MakaleIslahat Hattı Hümayunu – Islahat Fermanı
Sonraki MakaleKuleli Vakası Nedir Kısaca

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz