Dünya’nın hangi katmanlardan oluştuğunu..

0
124

Dünya’nın hangi katmanlardan oluştuğunu ve bu katmanların hangi özelliklere sahip olduğunu öğreniniz.

Dünya başlangıçta gaz ve tozlardan oluşmaktaydı ancak kendi ekseni etrafında dönmesi sonucu dıştan içe doğru soğuma meydana geldi, buna bağlı olarak çeşitli katmanlar ortaya çıktı, bu katmanların hepsi sıcaklık yoğunlukları birbirinden farklıdır, şimdi bu katmanları inceleyelim.
Dünya’nın katmanlarını Çekirdek, manto, yer kabuğu olarak 3 ana başlık altında inceleyeceğiz.

Çekirdek

2900 ile 6378 km arasında yer almaktadırç Dış çekirdek ve iç çekirdek olmak üzere iki bölümden meydana gelir. Dünya’nın ilk oluşumu sırasında en ağır maddeler bu kısımda toplanmıştır. Yapısında daha çok nikel ve demir bulunduğu için bu katmana nife ya da ağır küre adı verilir. Yüksek basınçtan dolayı iç çekirdekteki maddelerin katı kıvamda olduğu tahmin ediliyor. Çekirdeğin sıcaklığı 5000 C’ civarındadır.

Manto

Manto, 70km ile 2900km arasında yer almaktadır. Dış çekirdek ve iç çekirdek olmak üzere 2 bölümden oluşur. Bu katman Dünya’nın yaklaşık üçte ikisini oluşturur. Alt kısımlarındaki sıcaklık 5000 C’ civarında iken üst kısımlarında bu değer 2000 C’ a düşmektedir. Yer kabuğu ile manto arasında keskin bir geçiş bulunmaktadır.

Yer Kabuğu

Kayaçlardan meydana gelir, bu nedenle yer kabuğu taş küre ya da litosfer olarak da adlandırılır, yoğunluğu diğer katmanlara göre daha azdır. Kalınlığı 70 km ye kadar varır. karalarda daha kalın, okyanus tabanlarında daha incedir. Yer kabuğu dünyanın yaklaşık yüzde birini oluşturur.

Yer kabuğu birbirinden farklı özelliklere sahip iki katmandan oluşur. Üst katmanda silisyum ve alüminyum yoğun olduğundan bu katmana sial ya da granitik kabuk denir. Silisyum ve magnezyumun yoğun olduğu alt katman sima ya da bazaltik kabuk olarak adlandırılmaktadır.

Önceki MakaleDünya’nın oluşumu ile ilgili bir araştırma
Sonraki MakaleBazı hayvan türlerinin günümüzde Antarktika’da yaşayabilmesi mümkün müdür?

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz