Tüketici Hakkı İle İlgili Dilekçe Örneği

0
449
Dilekçe Örneği

Bir şikayeti ya da bir isteği ilgili makama duyurmak veya herhangi bir konu hakkında bilgi vermek için, resmi ya da özel kurumlara yazılan yazılar dilekçe olarak tabir edilir. Dilekçe, aslında resmi bir iş mektubu olarak değerlendirilir. Birçok kamu kurum ve kuruluşu, gerekli gördüğü durumlarda kişilerden dilekçe yazmalarını talep eder.

Yâda kişilerin, bir kurumdan taleplerinin olması halinde, durumlarını dilekçe ile izah ederler. Dilekçeler birçok şekilde yazılabilir. Ancak içerik olarak farklılık gösterirler. Her kişi, içinde bulunduğu durumun gerektirdiği şekilde dilekçe yazar. Ancak, bunu yapabilmesi için de uyması gereken bazı kurallar vardır. Her Türk vatandaşının, dilekçe verme hakkı saklıdır ve bu hak Türkiye Cumhuriyeti anayasasında teminat altına alınmıştır.

Dilekçe Yazım Kuralları Nelerdir?

Dilekçe nasıl yazılır konusu biraz bilgi birikimine sahip olmakla izah edilebilir. Dilekçenin beyaz, çizgisiz bir kağıda yazılması esastır. Kağıdın yalnızca ön yüzüne yazılmalıdır, arka yüzüne geçilmemelidir. Eğer uzun bir dilekçe yazılacaksa, kağıdın arkasına yazmak yerine, ikinci bir kağıt kullanılır. Bilgisayar ortamında ya da elle yazılabilir. Genellikle, mavi ve siyah mürekkepli tükenmez kalemler kullanılır. Dilekçe nereye yazılacaksa, o kuruma hitap edilerek başlanır. Mutlaka yer ve tarihin belirtilmesi gerekir.

Resmi, bir üslup dahilinde ve nesnel bir şekilde yazılır. Gereksiz ayrıntılardan kaçınılarak, kısa ve öz yazılması daha uygun görülür. Yazım ve noktalama işaretleri, dilekçe sahibinin adı ve soyadı ile açık adres bilgilerinin belirtilmesi gerekir. Bir dilekçede, yalnızca bir imza bulunur. Eğer birden fazla kişinin, aynı dileklerde ya da şikayetlerde bulunmak istemeleri halinde, ayrı ayrı dilekçe yazmaları gerekir. Birden fazla imza bulunan dilekçeler, resmi evrak niteliği taşımaz.

Dilekçe Örneği

Dilekçe örneği dilekçenin doğru niteliklerde yazılabilmesi için oldukça önemlidir. Dilekçe içerisinde başlık olarak makam adı yazılır ve iki alt paragraf boşluğu bırakılarak metne başlanır. Yazının alt sol kısmına kimlik ve adres bilgileri, sağ kısmına da ad, soyadı tarih yazılarak imza atılır. Yine iki paragraf boşluğu bırakılarak, varsa eklenen belgelerin isimleri yazılır. dilekçe örneği kişi tarafından, ilgili kurumdan da kolayca temin edilebilir.

Tüketici hakları adından da anlaşılacağı gibi tüketici olarak herhangi bir konuda sıkıntı yaşadığımızda, ürün satın alırken, kullanırken ve satıcı firma bu konuda üstüne düşen görevi yerine getirmediği, eksik yerine getirdiği taktirde biz sıkıntılarımızı tüketici haklarına bir dilekçe ile başvuruda bulunabiliriz.

Tüketici haklarına gönderebileceğimiz örnek dilekçe örneği.

Tüketici hakları dilekçe örneği indir

Önceki MakaleDOÇKA Makinalı Tüfek
Sonraki MakaleHamidiye Marşı Sözleri

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz