Karadeniz’e dökülen akarsular nelerdir

0
193

Çoruh, Yeşilırmak, Kızılırmak, Filyos, Sakarya gibi akarsular Karadeniz’e dökülen akarsularımızdır.

Çoruh : Mescit Dağı’ndan doğar, bir kavis çizerek doğuya yönelir ve kıyı dağları ile iç sıradağlar arasındaki vadiye yerleşir. Güneyden Oltu ve Tortum suyunu alır ve sınırımızın dışında Batum’da (Gürcistan) denize ulaşır. Rafting sporu için çok uygundur.

Yeşilırmak : Başlıca üç kolu vardır, bunlar kelkit, çekerek ve ırmağa adını veren ortadaki ana koltur. Yeşilırmak, Canik Dağları’nı aşarak Çarşamba Ovası’ndan denize dökülür.

Kızılırmak : Kaynağını Kızıldağ’dan alır. Orta Anadolu’da büyük bir kavis çizer. Doğudan Delice, batıdan Devrez ve Gökırmak kollarını alır. Bafra Ovası’ndan denize dökülür. Kaynağını ülkemizden alan ve ülkemizden denize dökülen en uzun akarsuyumuzdur.

Filyos : Kaynağını Köroğlu Dağları’ndan alır. Rejimi düzenli bir akarsuyumuzdur.

Sakarya : Yazılıkaya’dan kaynağını alır. Batıdan Porsuk, doğudan Ankara, Kirmir ve Mudurnu çaylarını alarak Adapazarı Ovası’ndan denize dökülür.

Belirtilen ırmakların dışında kaynaklarını kıyı sıradağlardan alan, hızlı akışlı, kısa boylu akarsular da vardır. Doğu Karadeniz’deki Harşit Çayı (Gümüşhane’den geçer.) Kızıldere Irmağı ve Batı Karadeniz’deki Bartın Çayı bunlar arasında sayılabilir.

Bartın çayı, 7 km iç kesimlere kadar üzerinde ulaşım yapılabilen tek akarsuyumuzdur.

Önceki MakaleTürkiye’nin Akarsuları ve Kullanım Alanları
Sonraki MakaleMarmara ve Ege Denizi’ne Dökülen Akarsular

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz