Deprem, sel, çığ, heyelan gibi doğal afetlere karşı ne gibi önlem

0
320

Deprem, sel, çığ, heyelan gibi doğal afetlerin zararlı etkilerine karşı ne gibi önlemler alınabileceğini araştırınız.

Dünyamızın her yerinde, her zaman çeşitli doğa olayları gerçekleşir. Depremler, yağışlar, toprak kaymaları, çığ düşmeleri, kuvvetli rüzgârlar ve kuraklık bunlardan bazılarıdır. Bu doğa olayları can ve mal kaybına yol açtığında, tehlikeli ve büyük çaplı olduğunda doğal afet olarak adlandırılır. Doğa olayları engellenemez ancak alınacak tedbirlerle doğa olaylarının doğal afete dönüşmeleri engellenebilir. Örneğin sel, heyelan, çığ tehlikesi bulunan bölgelere yerleşim yerleri kurulmamalıdır. Var olan yerleşimler, uygun şartlar oluşturularak yeni yerleşim bölgelerine taşınmalıdır. Deprem haritalarından yararlanılarak deprem bölgelerinde yerleşim yerleri kurulmamalı ya da yapıların depreme dayanıklı olması sağlanmalıdır. Hava olayları ile ilgili erken uyarı sistemleri etkin olarak kullanılmalı ve gerekli hazırlıklar yapılmalıdır. Sadece doğal afetler öncesinde hazırlık yapmak yeterli değildir. Afet anında ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili acil durum planları hazırlanmalıdır. Yapılan tüm bu faaliyetler halka duyurulmalı, gerekli bilgilendirme çalışmaları da başta okullar olmak üzere resmî kurumlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülmelidir.

Doğal afetleri önlemek ne yazık ki mümkün değildir, ancak aldığımız önlemler ile can ve mal kaybını en aza indirmek mümkündür. Ne zaman nasıl deprem meydana geleceği konusunda bir fikrimiz olamaz, ancak aniden meydana gelen depreme karşı dayanıklı binalar inşa edersek, evlerimizdeki eşyaları sabitlersek o zaman depremin zararlı etkilerinden korunmuş oluruz.

Aynı şekilde sel, çığ, heyelan gibi doğal afetlerin zararlarını en aza indirmek için önlemler almalı ve bu önlemleri düzenli olarak hayatımızda bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Örneğin yeni bir bina yaptığımızda depreme dayanıklı yapmalı, kentlerde altyapı çalışmalarını mümkün olduğunca sel ve taşkınları önlemek için uygun yapmalıyız.

Aldığımız önlemler ne kadar fazla olursa can ve mal kaybımız da o kadar az olacaktır.

Önceki MakaleDoğal çevrenin insan yaşamı üzerindeki etkisi
Sonraki MakaleTürkiye’nin Deprem bölgeleri haritalı

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz