Fotosentez İçin Gerekli Faktörler Nelerdir

0
173

Fotosentez İçin Gerekli Faktörler Nelerdir, hakkında bilgi, ansiklopedi, ödev araştırması, fotosentez olması için gerekli olan şartlar araştırma,

Fotosentez İçin Gerekli Faktörler

1. Işık
Gün ışığı, dalgalar halinde yayılarak yeryüzüne ulaşır. Beyaz renkli olup çeşitli dalga boyundaki ışınlardan oluşur. Cam prizmadan geçirilirse çeşitli renklere ayrılır. İnsan gözü 3900 – 7600 A° arasında değişen ışınları görebilir. Fotosentez olayı da bu dalga boyları arasında gerçekleşir.

Işık bir cisme çarptığı zaman ya o cisimden geçer (adi cam) ya cisim tarafından yansıtılır (ayna) ya da cisim tarafından absorbe edilir, yani emilir (siyah kumaş). Her üç olay aynı anda da olabilir. Işık bitkiler tarafından emildiği zaman artık ışık enerjisi değildir. Ancak başka bir enerji şekli olan kimyasal enerjiye dönüşmüştür. Bu da fotosentez için kullanılan enerjidir.

2. Klorofil

Yapısında C,H,0,N ve Mg bulunur. Bu atomlar dört pirol halkasından oluşur. Merkezde Mg atomu yerleşmiştir. Klorofilin sentezi için mutlaka Fe elementinin ortamda bulunması gerekir.

Yeşil bitkilerde kloroplastlar içerisinde bulunur. Bazı bakterilerde ve mavi – yeşil alglerde stoplazmada serbest olarak bulunur.

Klorofilin Görevleri:
1. Işık enerjisini kimyasal enerjiye çevirmek.
2. Absorbe ettiği enerjiyi bir molekülden diğerine aktararak katalizörlük yapmak.
3. Elektron kaynağı olarak görev yapmak.
4. Yeşil rengi vermek.
3. Su
Fotosentezde, klorofilin kaybettiği (e”) yedeği
suyun iyonizasyonu ile sağlanır. Oksijen bu olayda yan ürün olarak oluşur. Fotosentez hızı üretilen oksijen miktarıyla ölçülür. Su elektron ve proton vericisidir.

4. Karbondioksit
Karanlık evre reaksiyonlarında glikozun oluşumu için kullanılır. Yapraklardaki stomalar aracılığıyla difüz-yonla alınır. Bazı durumlarda solunum sonucunda açığa çıkan karbondioksitte kullanılır. Atmosferdeki karbondioksit miktarı % 00,3 tür. Bu miktarın birkaç birim üstü insanlar ve hayvanlar için zararlıdır. Bu nedenle seralarda verim dolayısıyla fotosentez hızını artırabilmek için karbondioksit miktarı yüksek tutulur. Atmosferdeki karbondioksit miktarı solunum ve fotosentez reaksiyonlarıyla sabit tutulur.
5. Enzimler

Canlı organizmalarda geçen bütün kimyasal reaksiyonlar enzimlerle gerçekleşir. Fotosentezde enzimler elektron taşıyıcısı olarak görev yaparlar. Yine karanlık evre reaksiyonlarında organik madde sentezini gerçekleştirirler. Fotosentezdeki ETS enzimleri solunumdakine benzer, ancak aynı değildir. Enzimler kloroplastın stromasında yer alırlar.
6. Sıcaklık

Enzimatik reaksiyonlar 0 – 30 °C arasında gerçekleşir. 40 °C den sonra enzim yapısı bozulacağından görev yapamaz. 0 °C nin altında da fotosentezi gerçekleştirebilen bitkiler mevcuttur. Ancak bu türler belli alanlarda kalmışlardır.

Önceki MakaleFotosentez Nedir, Bitkilerde ve Bakterilerde Fotosentez Hakkında Bilgi
Sonraki MakaleFotosentezin Işıklı Evresi Hakkında Bilgi

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz