Marmara Bölgesinin Bölümleri ve Özellikleri

0
158

marmara bölgesiMarmara Bölgesinin Bölümleri  ve Özellikleri, marmara bölgesi yıldız dağları bölümü, ergene bölümü,  güney marmara bölümü hakkında bilgi, kısaca konu özeti, ödev araştırması,

 

Bölgenin Bölümleri ve Özellikleri

1- Yıldız Dağları Bölümü:

Karadeniz kıyısına paralel uzanan bu dağlar Karadeniz etkisinin iç kısımlara sokulmasını engeller. Bölgenin en yağışlı bölümüdür.

Ormanlarla kaplıdır.

Sanayi gelişmemiştir.

Tarım ve hayvancılık ileri durumdadır, Ayçiçeği, şekerpancarı, mısır ve tahıl tarımı yapılır, süt ürünleri üretilir. Kırklareli burada yer alır.

Hamitabat’ta doğalgaz çıkarılır.

2- Ergene Bölümü:

Tipik bir akarsu havzası özelliğindedir. Basık sırtlar ve geniş tabanlı vadiler birbirleriyle nöbetleşe uzanırlar. Kışları soğuk, yazları sıcak geçen kara iklimi görülür. Bölgenin en az yağış alan bölümüdür, seyrek ağaçlar görülür, ülkemizde modern tarım ve hayvancılığın yapıldığı alanlar arasındadır. Ayçiçeği, tahıl, şekerpancarı, pirinç, susam, kavun, karpuz önemli ürünlerdir. Trakya Birlik yağ ürünlerini işleyen, pazarlayan tarım kuruluşudur.

Edirne, Tekirdağ önemli kentleridir.

Edirne’de linyit çıkarılır. Edirne ve Tekirdağ’da son yıllarda tekstil endüstrisi gelişmiştir.

 

3- Güney Marmara Bölümü:

İzmit Körfezi ile Gelibolu yarımadasının güneyinde kalan kısmı içine alan bu bölümde dağlar ve bunların aralarında ovaların yer aldığı çöküntü alanları bulunur.

Yazları sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı Akdeniz iklimi hüküm sürer.

Kıyılarda, alçak düzlüklerde maki, 400 m.nin üstünde geniş yapraklı ormanlar görülür.

Bölüm bölgede en zengin yer altı kaynaklarına sahiptir.

Çanakkale, Bursa’da: Linyit, Kazdağı eteklerinde demir, Susurluk havzasında bor, Bursa’da volfram Avsa, Bilecik’te mermer çıkarılır.

Bursa, Balıkesir, Yalova, Bilecik, Çanakkale önemli kentleridir.

Bölüm, ipekböcekçiliğinde Türkiye birincisidir.

Bursa’da, otomotiv, dokuma, besin, Balıkesir: yağ, kağıt, çimento, besin endüstrisi Çanakkale’de: Balık konservesi ve seramik endüstrisi, Bilecik’te; seramik, dokuma, Yalova’da zeytinyağı, Bandırma’da; gübre ve sülfrik asit fabrikaları bulunur.


4- Çatalca – Kocaeli Bölümü:

Çatalca ve Kocaeli yarımadalarından oluşur. Yarımadaların kuzeyinde Karadeniz, Güneyinde Akdeniz iklimi etkileri görülür. Yılın en fazla yağış alan mevsimi kıştır.

Nüfus yönünden en kalabalık, ülkemizin, en önemli sanayii ve yerleşme bölgesidir.

İstanbul, İzmit ve Adapazarı bölümün büyük kentleridir. İstanbul Türkiye’nin en önemli sanayii, ticaret, turizm ve kültür şehridir. Her türlü sanayi kuruluşuna sahiptir. Ülkemizde ihraç edilen malların yarıdan çoğu, ithal edilen ürünlerin büyük bir bölümü İstanbul’daki limanlar aracılığıyla yapılmaktadır.

Tüpraş petrol rafinerisi, Petro-kimya tesisleri, selüloz fabrikalarıyla, İzmit orman ürünleri, otomotiv
sanayi, vagon, tarım alet ve makinaları, gıda sanayi ile Adapazarı önemli merkezlerdir.

Önceki MakaleMarmara Bölgesi İklim ve Bitki Örtüsü Hakkında Bilgi
Sonraki MakaleMarmara Bölgesi Nüfus ve Yerleşme Hakkında Bilgi

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz