Neden Karanlıktan Korkarız

0
1069
Neden Karanlıktan Korkarız

Neden karanlıktan korkarız? Muhtemelen, her birimiz bu soruyu sormuştur. Gerçekten de, karanlıktan korkmak, insan yaşamında oldukça garip bir olgudur.Bu korkunun çok farklı nedenleri olabilir. karanlıktan korkmak

Bazı insanlarda bu korku çocukluğunda duymuş olduğu karanlıkla ilgili korkunç hikayelere dayanabilir. Bazılarının ise açıklanamaz sebepleri olabilir. Dünyanın en yaygın fobileri arasında olan karanlık korkusu nelere dayanmaktadır hep beraber anlamaya çalışalım.

Bilim adamları ve psikologlar şu anda karanlık korkusuyla alakalı bir çok hipotez ve bunu tedavi etme yöntemleri ortaya koymuşlardır. Bu hipotezlere ve tedavi yöntemlerine sırayla bakalım

Belki de karanlık korkusunun en yaygın nedeni çok fazla hayal gücüdür. Bu korku küçükken dinlediğiniz bir peri masalı yüzünden çeşitli hayaletler ve gece canavarları duyduktan sonra ortaya çıkabilir. Ebeveynler bazen çocukları daha çabuk uyutmak için böyle masallar anlatabiliyorlar. İstemeden de olsa uzmanlar bunun büyük bir hata olduğu konusunda uyarıyor. Çünkü zihnimiz küçük yaşlarda böyle korkular üretmeye daha müsait. yalnızlık ve karanlık korkusu küçük yaşlarda ortaya çıktığında mücadele etmesi daha zor bir hal alabiliyor.

Diğer bir versiyonda ise karanlık korkusu yalnızlık ve belirsizlik durumlarında ortaya çıkabiliyor. Çünkü belirsizlik ve yalnızlık hissi insanın kafasında korku dolu figürler oluşturmasına sanki karanlıkta bir yerlerde onu izleyen birileri varmış gibi hislere kapılmasına neden olabiliyor. Ancak bununla baş etmek için hayal gücünüzün dikkatini dağıtmanız yeterli olacaktır. Bir eğlence programı izlemek ya da eğlenceli bir şarkı dinlemek sizi bu düşüncelerden alıkoyacaktır.

Karanlık korkusunun ortaya çıkmasına dair daha derin hipotezler de var. Örneğin, tarihçiler, bilim adamları geçmişte insanlar mağaralarda yaşarken henüz büyük medeniyetler kurulmamışken mağaralarda yaşamak zorundaydılar. Hava karardığı zaman onları yaktıkları küçük bir ateş dışında dışarıdaki yırtıcı hayvanlardan ya da tehlikelerden koruyacak pek bir şey yoktu. O günlerde insanlar karanlıktan korkmaya başladılar, karanlığı tehlike ile bağdaştırdılar. Doğal olarak, böyle durumlar sonucunda modern insanların atalarında karanlık korkusu yayılmaya başladı. Bu da binlerce yıl içinde insanlığın bilinç altına kazınmış bir korku olarak kaldı. Bu teori fantastik görünmesine rağmen, bilim çevrelerindeki destekçilerinin sayısı oldukça fazla.
Karanlık korkusunu yenmek için arkadaşlarınıza ne gibi tavsiyeleriniz olurdu ? Bizim tavsiyemiz öncelikle korkunuzun seviyesini değerlendirin. Karanlık korkusu nedeniyle uyumakta zorluk çekiyorsanız, eğer sizde bu büyük bir stres yaratıyorsa bizce bir uzmana danışmak yapılabilecek en mantıklı davranış.

Pratikte görüldüğü gibi karanlık korkusu birkaç ay boyunca, bazen de ilaç kullanımı olmadan bile başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Eğer karanlıkta rahatsızlık duyan insanlardan biri iseniz, sizin için tavsiyeniz televizyonun sesini birazcık açmanız ya da kendinize bir evcil hayvan edinmeniz. Belki de size yalnızlık hissettirmeyecek karanlıkta rahatsız olmanızın önüne geçecek.

Önceki MakaleBisikletin İcadı ve Gelişimi
Sonraki MakaleKaraciğer Yağlanması Nedir

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz