Karaciğer Yağlanması Nedir

0
441
Karaciğer Yağlanması Nedir

Karaciğer hücrelerinde normalden fazla yağ birikmesi anlamına gelen karaciğer yağlanması, günümüzde ciddi bir sağlık sorunu olmaya başladı ve toplumda kadın ve erkek eşit olmak üzere, her 4-5 kişiden birini etkilemekte.

Karaciğer Yağlanması

Sağlıksız beslenme, egzersizden yoksun hareketsiz yaşam tarzı, sosyal hayatla birlikte artan alkol kullanımı ve şok diyetler gibi günlük yaşantımızdaki yanlış alışkanlıklar karaciğer yağlanmasına zemin hazırlayabilir.

Karaciğer yağlanması (steatozis) diğer karaciğer hastalıklarının aksine genel olarak belirti vermez. Karaciğerin bulunduğu (sağ kaburga altı) bölgede bir rahatsızlık hissi oluşturabilir. Karaciğerde yağ birikimi artışına bağlı olarak organ büyüdükçe kapsülü gerilir ve ağrıya neden olabilir.

Karaciğerde aşırı yağ birikmi sonucu tıp dilinde steatoheapatit adı verilen karaciğerde iltihap meydana gelir. Karaciğer yağlanması ciddiye alınıp önlem alınmazsa, basit yağlanma durumundan steatohepatit sürecine geçer ve zamanla karaciğer hücreleri tahrip olur. Bu da fibrozis denilen karaciğer sirozunun başlangıcına zemin hazırlar.

Obezite ile paralel olarak artan karaciğer yağlanması çoğunlukla daha ciddi bir hastalığa neden olmadan yaşam tarzı değişikliği ile kontrol altına alınabilir.

Alkolden uzak durmalı; Karaciğere en çok zarar veren ve yağlanmasına neden olan temel etkenlerden biri alkol kullanımıdır. Alkol kullanımı ile ortaya çıkan toksinler karaciğeri harap eder ve çok kolay bir şekilde süreci başlatır. Azaltmak değil alkolden mutlaka kaçınmalısınız.

karaciğer

Düzenli egzersiz yapmalı; Karaciğer yağlanması ve sonrası hastalıklar genel olarak obeziteyle ilgili durumlardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle karaciğer problemlerinizin önüne geçmek istiyorsanız; önce kilonuzu kontrol altına almalısınız. Fiziksel aktivite ve günlük egzersiz hareketlerini hayatınızın birer parçası haline getirin.

Bol su tüketmeli; Sağlığınız ve vücut temizliğiniz için bol bol su tüketmelisiniz Karbonhidratları azaltmalı; Sağlık açısından en çok problem yaratan gıdalar karbonhidratlardır. Şekerleme (sükroz), meyve şekeri (fruktoz), mısır ya da üzüm şekeri (glukoz) ve süt şekeri (laktoz) gibi basit şekerler ile beyaz un karbonhidratların en tehlikelileridir. Kilo kontrolünüz ve genel sağlığınız için aşırı karbonhidrat içeren sağlıksız besinlerden uzak durmalısınız.

Kahve tüketebilirsiniz; Kafein ağırlıklı besinler, karaciğer yağlanmasına iyi gelmekte ve iltihabı azaltmaya yardımcı olmaktadır. Düzenli kahve tüketenlerde siroz gibi karaciğer rahatsızlıklarının daha az görüldüğü iddia edilmektedir.

Ciddi bir hastalığınız olmasa bile yağlanma ve obeziteden uzak durmak için kendinize iyi bakmalı, sağlıklı beslenmeli ve yaşamınıza özen göstermelisiniz. En iyi organ, önce sahip olduğumuz; Kaliteli, mutlu ve uzun bir yaşam için kendi üstümüze düşeni yapmalıyız.
Prof. Dr. Ayhan Dinçkan

Önceki MakaleSinekler Neden Ellerini Ovuşturur
Sonraki MakaleÇanakkale Savaşı Zehirli Gaz Kullanımı

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz