Milletler Cemiyeti kuruluş amacı nedir

0
358
bm
Milletler Cemiyeti, Birleşmiş Milletler

Paris Barış Konferansı’nda Wilson İlkeleri’ne uygun olarak Milletler Cemiyetinin kurulmasına karar verildi. 10 Ocak 1920’de de İsviçre’nin Cenevre kentinde Milletler Cemiyeti kuruldu.

Eski Adı : Milletler Cemiyeti
Yeni Adı : Birleşmiş Milletler

Milletler Cemiyetinin kuruluş amaçları milletler arasında iş birliğini geliştirmek, dünya barışını ve güvenliğini sağlamaktır. Cemiyete üye devletler bu amaçları gerçekleştirmek için aralarındaki ilişkileri uluslararası hukuka uygun bir biçimde yürütmeyi, imzaladıkları anlaşmalara uymayı ve savaştan uzak durmayı kabul etmişlerdir. Aynı şekilde üyeler içlerinden birine yapılacak bir saldırıyı cemiyetin tümüne yapılmış sayacaklarını ve bu saldırıyı durdurmak için gereken her türlü önlemi alacaklarını ilan etmişlerdir.

Türkiye, Milletler Cemiyeti Genel Kurulunun daveti üzerine 1932 yılında bu uluslararası kuruluşa katıldı. Ancak dünya barışını korumak amacıyla kurulan Milletler Cemiyeti 2. Dünya Savaşı’nın sona erdiği 1945 yılında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkeler tarafından Birleşmiş Milletler adıyla yeni bir uluslararası teşkilat kuruldu. Milletler Cemiyeti de yetkilerini bu teşkilata devretti.

Önceki Makale1. Dünya Savaşının Sonuçları Kısaca
Sonraki MakaleWilson İlkeleri Kısaca

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz