Akhisar hakkında bilgi

0
223

Manisa iline bağlı bir ilçedir. Akhisar, kendi adını taşıyan ovanın batı yakasında Manisa-Bandırma demiryolu üzerinde ve Manisa’ya 50km uzaklıktadır. Kumçayına doğudan karışan Gördük deresi kenarında ve denizden 106 metre yüksekliktedir. Bizans devrinde Akhisar’ın adı Tkyateria’ ydı. Şimdiki adını kasabaya yakın bir tepe üzerindeki kaleden almıştır. Merkezi nüfusu son yıllarda oldukça artmış, sanayi ve endüstrisi gelişmiş, İstanbul – İzmir yolu geçtiği için ilçe oldukça canlanmıştır. Son yıllarda Süper ligde Akhisarspor takımı ile Akhisar’ın adını ulusal düzeyde oldukça duyurmuştur. Pek çok marka uluslararası düzeyde üretim yapmaktadır.

akhisar merkez
akhisar merkez

İlçenin doğusunda Gördes ilçesi, batısında Kırkağaç, Soma ve Balıkesir’in Sındırgı ilçeleri, kuzeyinde Turgutlu ve güneyinde de Manisa merkez ilçesi vardır. Yüz ölçümü 1980 km2 olarak bilinir.
Üç bucağı ve 97 köyü vardır İlçe toprakları düzlüktür. Başlıcası Akhisar ovasıdır; ova içnden geçen ve Gediz’e dökülen Kumçayı, ilçe topraklarını sular. Ova dağlarla çevrilidir. Doğuda Katırcıdağı, batıda Kılıç dağları, kuzeyde Karaoğlan dağı vardır. Bütün bu dağların yamaçları ovadır. Etekler zeytinliklerle kaplıdır Ovada en çok tütün ekimi yapılmaktaydı, ancak son yıllarda zeytin ön plana çıkmış ve zeytin üretimi artış göstermiştir.
Ege bölgesinin en çok tütün yetiştiren ovası olarak bilinen Akhisar ovası değişen ekonomik şartlar sonucu, tütün üretimi yapanlar zeytin ve farklı alanlara yönelmişlerdir. Tütünün yanı sıra pamuk kekimi, üzümcülük yapılır. Üzümcülükte de uluslararası düzeyde markalar mevcuttur.
Demiryolu karayollarıyla yakın ilçe ve il merkezlerine bağlı oluşu ekonomik yönden ilçeyi güçlü bir duruma yükseltmiştir. iklim Ege bölgesi iklimidir, yazları kurak ve sıcak, kışları da ılık ve yağmurlu geçer. Yıllık yağış ortalaması 900mm dir.
Akhisarın neyi meşhurdur?

Önceki MakaleNahit Ulvi Akgün Kimdir, Hayatı, Eserleri
Sonraki MakaleAkhunlar Devleti hakkında bilgi, özellikleri

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz