Osmanlı Nizip Savaşı, sonuçları kısaca özet

0
244

Osmanlı Nizip Savaşı, sonuçları kısaca özet, Osmanlı Devleti Nizip savaşı hakkında bilgi. Nizip savaşı neden kaybedildi. Nizip savaşı sonuçları.

Nizip yenilgisi

Osmanlı Devleti ile Kavalalı arasındaki anlaşma çok kısa sürdü. Birbirlerine güvenmiyorlar ve fırsat kolluyorlardı. Kavalalı’nın kafasına saltanat fikri girmişti. Oğlu İbrahim Paşaya, Adana taraflarında Toros geçitlerini tutmasını emretti. Suriye’ye de 80 bin asker topladı. İbrahim Paşa bunları yaparken, Kavalalı Mehmet Ali Paşa Mısır’da harekete hazır 50 bin kişilik bir ordu ile kuvvetli bir donanma vücuda getirdi. Osmanlı devleti de doğu vilayetlerine sürekli kuvvet gönderiyor, her iki taraf birlikte bekliyordu.

Nihayet kaçınılmaz, savaş patladı. Mısır ordusu ile Osmanlı ordusu sayıca hemen hemen aynıydı. Fakat Mısır ordusu daha iyi eğitilmiş, talim ve terbiye edilmişti. Oysa osmanlı ordusunda hem talimsiz asker vardı hem de alelacele bir talimden sonra cepheye gönderilmiş olanlar mevcuttu. Yeni ordu Osmanlı ordusunda bazı yabancı subaylar bulunuyordu. Asker kendi dininden, kendi soyundan olmayan subaylara itaat etmekte tereddüt gösteriyordu. Buna alışık değillerdi.

Bütün bu sebepler yüzünden Nezib’de Osmanlı ordusu yenilip bozuldu. 24 haziran 1839. Komutan Hafız Paşa kaçarak canını zor kurtardı. Osmanlı ordusunun topları, cephaneleri ve yiyecek içecekleri Kavalalı İbrahim Paşanın eline geçti.

Önceki MakaleSadrazam ismi ne zaman Başvekil (Başbakan) olarak kullanılmaya başlandı
Sonraki MakaleABBy Fine Reader Hata Kodu 258 Çözümü

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz