Berlin Anlaşması Sonrası Gelişmeler Hakkında Bilgi, Konu Özeti

0
102

Berlin Anlaşması Sonrası Gelişmeler Hakkında Bilgi, Konu Özeti, ödev araştırması, ansiklopedik bilgi,

 
d) Berlin Anlaşması Sonrası Gelişmeler

Berlin Anlaşması’ndan sonra Osmanlı Devleti Ermeni meselesi, Tunus ve Mısır’ın kaybedilmesi, Doğu Rumeli ve Girit meseleleriyle uğraşmak zorunda kalmıştır.

Tunus ve Mısır’ın Kaybedilmesi

• Berlin Anlaşmasından sonra Rusya, İngiltere Avusturya ve Balkan devletleri Osmanlı Devleti’nin kaybettiği topraklara yerleşmeye başlamıştır. Bu durum daha önce Cezayir’i işgal etmiş olan Fransa’yı da harekete geçirmiştir. Fransa; Cezayir, Tunus arasındaki sınır olaylarını bahane ederek 1881’de Tunus’u işgal etmiştir.

• 1869′ da Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla Mısır’ın ekonomik ve siyasi önemi artmıştır.
Mısır’daki mali sıkıntılardan dolayı Mısır ekonomisi tamamen yabancıların eline geçmiştir. İngiltere Kahire’yi ele geçirerek Mısır’ı kendi nüfuzuna almıştır.

 

Doğu Rumeli Meselesi
• Berlin Anlaşması’na göre bir Bulgar Prensliği kurulacaktı. Fakat Bulgar Prensliği Doğu Rumeli’yi de kendi nüfuz alanını ilan etmiştir. Osmanlı Devleti, bölgede çıkan ayaklanmalar sonucunda bazı şartlarla Doğu Rumeli’yi Bulgar Prensliğine bırakmıştır.
• II. Meşrutiyetin ilanı sırasında Bulgaristan’ın bağımsızlık kazanmasıyla bu bölge de elden çıkmıştır.

Osmanlı-Yunan Savaşı
• Yunan subayları tarafından kurulan Etnik’i Eterya Derneği Girit’te Osmanlı Devleti’ne karşı isyan başlatmıştır. Bu olayı fırsat bilen Yunanistan Girit’i ele geçirmek için askeri kuvvet kullanmıştır. Bunun üzerine Osmanlı Devleti ile Yunanistan savaş durumuna gelmiştir. Dömeke Meydan Muharebesi’nde (1897) Yunanlılar mağlup edilmiştir.
• Osmanlı-Yunan Savaşı’na müdahele eden Rusya ve Avrupa devletleri tarafların savaş öncesi sınırlara çekilmelerini, Girit’e özerklik verilmesini Osmanlı Devleti’ne kabul ettirmişlerdir. Fakat bir süre sonra Yunan kiralının oğlu Girit valisi olarak kabul edilmiş böylece bu bölge fiilen Osmanlı Devleti’nden çıkmıştır.

Önceki MakaleBerlin Antlaşması Şartları, Maddeleri Hakkında Bilgi, Konu Özeti
Sonraki MakaleOsmanlı Devletinde Kültür ve Medeniyet – Devlet Anlayışı

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz