Nazar Değdiği Gerçekten Anlaşılır Mı? Nazar Duası

0
166

Birçok kez başıma gelen bir olay küçük olduğum zamanlarda yani ufakken : D iyi bir espri olmadı farkındayım : )) çocukluğumun çok afacan geçmiş olmasından mıdır bilinmez, her akşam bize misafirliğe gelen komşularımızın yoğun sevgi gösterisine mağruz kalmış bir kişi olarak çok fazla nazar değmiş bir insanım.
Ailem de nazara inandığı için gecenin 4 ünde hoca aramaya gittiğimizi biliyorum, o zamanlar da nazar çok başka oluyordu ya nerde o eski nazarlar : ))

Nazar nedir?

“Hayranlık ve aşırı beğenme esnasında biraz da kıskançlığın etkisi ile gözlerden yayılan ışınların meydana getirdiği ve genelde bakılan nesnelerin bozulması, kırılması ya da eğer insansa sağlının bozulması şeklinde tezahür eden olaylar, halk arasında nazarla açıklanmaktadır. Nazar etkisinin ve gözden yayılan ışınların doz ve oranının insanların kızgın, sinirli, heyecanlı ve kıskançlık anlarında daha da arttığı ve tahrip gücünün yükseldiğini tahmin etmekteyiz. Bu güç, renkli gözlü insanlarda diğer göz renklerine sahip insanlara nazaran daha artmakta ve tehlikeli olmaktadır.”

Biyoenerji ile nazar arasında bir bağ var mıdır?

“Biyoenerji ile çeşitli hastalıkların tedavi edildiğini ya da edilmeye çalışıldığını hepimiz bilmekteyiz. Biyoenerji gerçeğini artık yavaş yavaş modern tıpta kabul etmeye başlamıştır. Şurası bir gerçek ki vücuttan henüz ne olduğunu anlayamadığımız bir enerji yayılmaktadır. O halde neden gözden de, elektromanyetik, ultraviyole, kızılötesi ya da morötesi gibi ışınlar yayılmasın. Bu olgudan hareketle bugün nazarı reddeden bilim adamlarının daha ihtiyatlı ve toleranslı davranmaları gerektiği inancındayım.”

Halk arasında nazara oldukça inanılıyor sizin bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

“Bazı insanların çok beğendikleri insanlara veya eşyalara bakışlarıyla ve sözleriyle zarar verdikleri tarih boyunca görülmüş bir gerçektir. Siz de kendi hayatınızda , aniden bardağınızın kırıldığına, vazonuzun veya aynanızın çatladığına, yeni aldığınız ve üzerine titrediğiniz bir eşyanın birden bozulduğuna şahit olmuşsunuzdur. Kendinizi çok sıhhatli ve zinde hissettiğiniz bir anınızda birdenbire halsizleşip, sebepsiz bir yere hastalandığınız olmuştur. Tüm bu olayların sebebini tıbbi olarak açıklayamadığımız nazar etkisinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Her şeye rağmen, gerek kültürel olarak gerekse dini bir inanç olarak dünyanın hemen hemen her yerinde milyonlarca insan nazarı tanımakta ve ona inanmaktadır. Nazarın mahiyetinin bilinmemesi, onu inkâr etmeyi gerektirmez. Nitekim mahiyeti henüz anlaşılmamış nice olaylar vardır. Nazardan korunmak için kullanılan mavi boncuk gibi şeylerin de paratoner vazifesi yaparak, gözlerden yayılan zarar verici ışınları emerek zarar vermelerini önlediklerini düşünmekteyiz.”

Modern tıpta nazar nasıl değerlendiriliyor? Dünyada nasıl karşılanıyor?

“Her şeye rağmen modern tıp ve bilim adamları nazarı kabul etmekten henüz uzaktırlar. Ama bildiğimiz bir şey var ki; Taoizm’e sırtını dayamış Geleneksel Çin Tıbbı Teorisi vücutta içerisinde Chi denen hayatî gücün dolaştığı, her biri belli iç organlara tekabül eden enerji etik kanalların varlığı fikrinden hareketle son derecede karmaşık ve kendi içerisinde tutarlı bir “tıp metodolojisi ve epistemolojisi” kurmuştur ve buna dayanarak uygulanan akupunktur ve benzeri tedavilerin belli durumlarda işe yaradığı Batıda da kabul görmeye başlamıştır. Modern tıp, uzun süre alternatif tıbbın akupunktur söylemine karşı çıkmış ve kabul etmek istememiştir. Bu yüzden metodolojik olarak nazar ve nazar etkisinin, belki de ilerde kabul görmesi mümkün olabilecektir. Nitekim alternatif Çin tıbbı teorisine göre vücutta içerisinde Chi denen hayatî gücün ün dolaştığı her biri belli iç organlara tekabül eden enerjetik kanallarla ulaşarak bu gücün bünyeyi sağlam ve dinç tuttuğu iddia edilmektedir. Ancak Chi adı verilen hayat gücü, hiç bir zaman somut olarak ortaya konamamıştır. Nazar kavramı da tam olarak ortaya konmasa da benim inancıma göre modern tıbbın ileride kabul edeceği bir kavramdır.”

Önceki MakaleAydın’ın Gezilecek Tarihi Yerleri
Sonraki MakaleAşık Edebiyatı Nedir Özellikleri

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz