Tifo Hastalığı Nedir? Nedenleri Belirtileri Tedavisi

0
137

TİFO, salmonella tifi adlı bakterinin yol açtığı bulaşıcı hastalık. İlkçağdan bu ya­na bilinir, özellikle lenf bezlerini tutar ve dünyanın her yanında rastlanır.

Nedenleri. Mikropların besin maddeleri­ne bulaşmasında sinekler önemli rol oy­narlar. Besin maddeleri aracılığıyla sin­dirim sistemine giren bakteriler, burada üreyip, özellikle bağırsaklardaki lenf bezlerinde ve bu bezlerden olan inceba-ğırsaklardaki player plakaları adı verilen özel lenf bezlerine yerleşerek üremeleri­ni sürdürürler. Kuluçka dönemine rastla­yan bu üreme dönemi 3-60 gün arasında değişir. Çoğalan bakteriler bir yandan da kana karışırlar. Bakteriler dalak ve kara­ciğerde de çoğalabilirler. Bu organlarda çoğalan bakterilerin yeniden kana karış-malanyla tifo enfeksiyonu, tifo hastalığı­na dönüşmüş olur. Kana kansan bakteri kümeleri, özellikle derideki kılcal da­marları tıkayarak, deride pembe renkli lekelere yol açarlar. Tifo bir kez geçiril­dikten sonra yaşam boyu bağışıklık ka­zandırır.

Belirtileri. Ateş, deride pembe lekeler, dalak büyümesi, kalbin normalden yavaş atması başlıca belirtilerdir. Genel olarak 10-20 günlük bir kuluçka döneminden sonra hastalık gelişir, 2-3 hafta kadar sü­rer. Tedavi görmeyen hastalarda belirti­ler sinsice gelişir. Baş ağrısı, halsizlik, a-teş, iştahsızlık, karın ağnsı, titreme, ka­rın bölgesinde rahatsızlık duygusu, baş­langıçta kabızlık, deride pembe kızarık­lıklar, burun kanaması, ishal, karaciğer büyümesi, bazen sarılık gelişir. Bu belir­tiler zamanla yavaş yavaş kaybolur ve hasta iyileşir.

Tedavisi. En etkili tedavi, Kloramfeni-kol adlı antibiyotiktir. Tedaviden 12 saat sonra bakteriler kanda kaybolur. Tedavi­si süresi yaklaşık 10-14 gün arasında sü­rer. Bu dönemde hasta kesin yatak istira-hati yapmalıdır. Kalori ve protein açı­sından zengin, ancak posa bırakmayan bir beslenme yapılmalıdır. Eğer bağırsak delinmesi gelişmişse cerrahi girişim ge­rekir. Hastalığa karşı korunmada tifo aşı­sından da yararlanılabilir. Aşı % 65 ora­nında koruyucu etki gösterir.

Önceki MakaleÖsym Sitesi Hacklendi osym.gov.tr
Sonraki MakaleTifüs Hastalığı Nedir? Nedenleri Belirtileri Tedavisi

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz