Yaşanılan yerin coğrafi özellikleri insan hayatını nasıl etkiler

0
209

Yaşanılan yerin coğrafi özellikleri insan hayatını nasıl etkilemektedir.

Yaşadığımız yerin coğrafi özellikleri bizim kişiliğimize kadar etki etmektedir, yani bölgemiz çok yağış alan bir bölge ise, tarımda sulama vb. gibi faaliyetlerin yapılmaması, şehirlerdeki alt yapının daha iyi yapılması anlamına gelir.

Oysa kurak ve çok az yağış alan bölgelerde, alt yapı çalışmaları daha zayıf (bu bölgelerde genelde tarım yoktur) tarım varsa eğer sulama faaliyetlerini yoğun şekilde görebiliriz.

Yani yaşadığımız bölgenin coğrafi özellikleri bizim hayatımıza doğrudan etki etmektedir.

Bu konuda çok güzel bir örnek var sizinle paylaşmak istiyorum ; Ülkemizde Karadeniz bölgesinden pek çok işadamı çıkmaktadır, bunun nedenleri incelendiğinde ve araştırıldığında ise, Karadeniz bölgesinin arazi yapısı dik yamaçlar olduğundan, karadeniz insanı inatçı özelliğinden dolayı bu yamaçlar karşısında pes etmemekte ve yamacı çıkıncaya kadar uğraşmaktadır. Hal böyle olunca, Karadeniz bölgesinden çıkan iş adamları başarılı olmak için inatçı olup pes etmedikleri gözlemlenmiştir.

Konuyu Tarihi olarak ele alacak olursak ;

Türkler çadır
Türkler çadır

Türkler tarihte göçebe hayat yaşadıkları bilinmektedir, özellikle yaz aylarını geniş düz arazilerde çadırlar kurarak geçirip, kış aylarında ise daha alçak bölgelere inerek saha sıcak yerlere göç etmişlerdir.

Bununla birlikte bölgelerin coğrafi yapısı günlük hayatlarını ve kişilik yapılarını şekillendiren bir etken olarak bilinmektedir.

Önceki MakaleGöktürk Yazıtlarından hangi bilgilere ulaşabiliriz
Sonraki MakaleTürk silahlı kuvvetlerinin temel görevleri nelerdir

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz