Alev (yanma) nedir nasıl oluşur

0
294

alevGazlı maddelerin yanmasına eşlik eden ısı ve ışık olayı. Sıvı ve katı maddeler (petrol, odun vb.) ısınınca gaz üretirlerse, yanışları alevli olur. Bir alevin ışık vermesi yanan maddede katı akkor tanecikler bulunmasına bağlıdır. Genel olarak karbondan meydana gelen akkor tanecikler yanma sırasında ayrılırlar.
Işığı bol alevler magnezyum ve asetilenin yanmasından elde edilir. Az alev veren gazlar hidrojen ve karbon oksittir. Bir alevin kendisini meydana getiren maddenin cinsine göre değişir.Örneğin oksijenin hidrojen içinde ve etilalkolün havada yanmasında, ısıları yaklaşık olarak 2500’C ve 1700’C yi bulur. Bir mumun alevini inceleyecek olursak üç ayrı ısı ve ışık bölgesi meydana geldiğini görürüz.
Bu bölgelerden biri iç bölgedir.Burada yanma olayı görülmediğinden soğuktur. Dış bölgedeyse tam bir yanma olayı görülür (yani katı tanecikler birbirinden ayrılmaz ve ışık yoktur). İç ve dış bölge arasında kalan orta bölgedeyse kuvvetli bir ışık sağlayan akkor karbon tanecikleri birbirinden ayrılır.

Önceki MakaleBir ürünün üretim, dağıtım, tüketim aşamaları
Sonraki Makale2 yıllık bölümlerin taban puanları 2016

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz