İstanbul’un Fethi Özet

0
887

İstanbul’un Fethi Hakkında Bilgi, İstanbul’un fethi nedenleri sonuçları kısaca. 

İstanbul’un Fethi Hakkında Bilgi

İstanbul tarih boyunca hem Müslümanların hem de Türklerin kutsal hedefi olmuştur, tarihler 1452 yi gösterirken Bizans güçlü bir imparatorluk olmaktan çıkmış Konstantinopolis şehriyle sınırlı hale gelmiş ve Osmanlı Devleti tarafından kuşatılmıştı.

Geçmişte İstanbul’u hedefleyen ilk hedef Hz. Osman’ın döneminde gerçekleşirken fetihle sonuçlanan son sefer ise Fatih Sultan Mehmet’e nasip olmuştur.

Konstantinopolis’in alın yazısını belirleyen savaş ise 2. kosova zaferi olmuştur. Bizans’ın Avrupa’dan gelecek bir yardıma dair bütün umutları tükenmiştir, Osmanlı için Anadolu’nun ve Rumeli’nin gerçek anlamda birbirine bağlanması İstanbul’un fethiyle görülür.

İstanbul’un fetih hazırlıkları 1452’de başladı kuşatma için gerekli olan çok büyük toplar götürüldü ve boğazın kontrolü için Rumeli Hisarı inşa edildi. Güçlü bir donanma kuruldu, asker sayısı 2 katına çıkarıldı ve Galata’nın tarafsız kalması sağlandı.

İlk Osmanlı öncü kuvvetleri İstanbul önünde görüldüğünde tarih 1453’idi.

4 gün sonra ilk top atışları başladı ve Edirnekapı yakınındaki surların bir kısmı yıkıldı. Top atışları surlara ağır tahribat verirken, Osmanlı donanması Haliç’i koruyan Bizans gemilerine saldırdı fakat başarılı olamadı. Sultan 2. Mehmet’in 18 Nisan 1453 gecesi verdiği ve 4 saat süren ilk büyük saldırı emri de Bizans’lı askerler tarafından püskürtüldü.

Büyük saldırıdan 2 gün sonra Bizans’ın yardımına gelen erzak ve silah yüklü 4 savaş gemisiyle Osmanlı donanması arasında Yenikapı açıklarında bir deniz savaşı oldu, Osmanlı donanması sayıca üstünlüğüne rağmen burada başarısız oldu.

Bu başarısızlık Osmanlı ordusunda bir bozgunluk etkisi gösterdi. Sultan 2. Mehmet 22 Nisan günü gemileri karadan Haliç’e indirme emrini verdi.

istanbul’un fethi özet

Öküzlerle çekilen 70 gemi öğleden sonra Haliç’e inmiş ve böylece deniz boyu surları tamamen kuşatılmış oldu.

Sultan 2. Mehmet bu sırada imparatora kurşunsuz teslim önerisi iletti. Serbestçe istediği yere gidebilecek, halkın canı ve malı güvende olacaktı, ancak bizans imparatoru bu teklifi kabul etmedi.

7 mayıstan 18 mayısa kadar Osmanlı ordusunun yaptığı bütün saldırılar püskürtüldü. 25 mayısta sultan 2. Mehmet imparatora elçi gönderdi ve son kez teslim olma teklifinde bulundu, bu teklif de reddedildi. 29 mayıs 1453 sultan 2. Mehmet genel saldırı emrini verdi, Konstantinopolis cephesinde ise askerler savaş cephesini alırken halk kiliselere doluştu, Osmanlı ordusu karadan ve denizden tekbirlerle ve davul sesleriyle son büyük saldırıya geçti.

İlk saldırıyı hafif piyade kuvvetleri yaptı, ardından Anadolu askerleri ve yeniçeriler ilerledi, Sultan 2. Mehmet’in yüreklendirmesiyle artık göğüs göğüse çarpışılıyordu, surlara ilk Türk bayrağını diken Ulubatlı Hasan’ın şehit olması ve Belgrad kapıdan yeniçerilerin içeri girmesiyle Bizans savunması çöktü.

Sultan 2. Mehmet, artık Fatih’ti. Öğleye doğru Topkapı dan şehre girdi ve doğruca Ayasofya’ya girerek namaz kıldı. Ayasofya’nın camiye çevrilmesini emreden Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesi Türk ve Dünya tarihini derinden etkileyecek olan bir dizi tarihi olayın başlangıcını oluşturdu. Ortaçağ bitti ve Yeniçağ başladı.

Önceki MakaleDepremler nasıl oluşur, depremin oluşumu
Sonraki MakaleSesin yansıması hangi alanlarda kullanılır

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz