En Beyaz Materyal

0
472
En Beyaz Materyal

Hangi renk mükemmel beyaz olarak kabul edilebilir? Bir gelinlik ? Doktor önlüğü? Ya da henüz paketinden yeni çıkarılmış bir kağıt? Evet bunlar kesinlikle beyaz , ama Cambridge Üniversitesi’nden bir grup bilim adamı, bilinenlerden 20 kat daha beyaz bir madde üretmeyi başardılar.

Şaşırtıcı bir şekilde, ortaya çıkan bu ürün kimya endüstrisinin inanılmaz deneyler sonrası ortaya çıkan bir materyal değil. Yani tam olarak değil. Bilim adamları mutlak beyazı oluşturmak için Güneydoğu Asya böceği Cyphochilus‘un ölçeklerinin bileşimini ve özelliklerini kopyaladı. Bu böceğin rengi, pigmentlerle değil, kabuğunu oluşturan en ince çapak ölçeklerinin boyutu ve özellikleri ile belirlenir. Biliyoruz ki beyaz renk diğer tüm renklerin karışımından elde edilir. Bu durumda, ancak tüm renkler eşit kuvvetle yansıtılırsa en büyük beyazlık elde edilir.

Cyphochilus böcekleri üzerinde çalışan uzmanlar, kabuklarının kaplamasının çok ince olduğunu ve beyaz renk tabakanın karmaşık yüzeysel yapısından dolayı oluştuğunu keşfettiler. Kitin iplikleri, çapı milimetrenin binde biri olan ince bir ağa dokunur. Yani, böcekler, görünür spektrumun renklerinin karıştırılmasından değil, “örgülü” kitin ağından dolayı kendi rengini alırlar. Bu sayede Cyphochilus böcekleri ışığı çok etkili bir şekilde yansıtabiliyor ve bizlere neredeyse “mükemmel beyaz” ı gösterebiliyorlar. En gerçek doğal nanoteknoloji ürünü!

Bu böceğin teknolojisini kopyalamak ve kullanmak için uzmanlar böceklerin pullarının yapısını, ince ipliklerin böceklerde “gözetlenmiş” bir yapıya dokunmuş olan selülozu kullanarak kopyaladılar. Bu teknoloji ile gelecekte gıda ilaç ve kozmetik endüstrisinde farklı şekilde kullanılabilir, parlak renkler elde edilebilir.en siyah materyalBu arada diğer inanılmaz bir materyal olan Vantablack‘i “en siyah materyal” i hatırlamakta da fayda var. Vantablack o kadar siyah bir materyaldir ki bu materyalden yapılmış olan bir cismin boyutlarının üç boyutlu olarak bir insan tarafından algılanması imkansızdır. Mekansal form ne olursa olsun.

Önceki MakaleNeden Su Olmadan Yaşam Olmaz
Sonraki MakaleKaliforniyum Nedir

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz