New York’un Tarihi 1911

0
220
New York'un Tarihi

Bu tarihi film gene gerçek bir görüntü. New York 1911. Tam 107 yıl önce çekilmiş bu filmde bir şehrin nasıl aşırı geliştiğini çok net görüyoruz. Daha o devirde gökdelenler var. Tramvay tren sistemleri var. New York eyaletinde 20 milyon nüfusun yaklaşık 8.5 milyonu bu aynı isimle anılan şehirde yaşıyor. Abd’nin 3. büyük aynı ismindeki eyaletinin nüfus olarak en büyük şehridir. Şehir 24 saat ayaktadır. Sürekli canlıdır uyumaz. Tam ekran izleyiniz hd kalite restore edilmiş.

Kentte genelde İngilizce konuşulur. Diğer diller oranları şöyle; ingilizce % 69.6, ispanyolca % 15.1, çince %3.1, fransızca % 1,6, rusça % 1.2, italyanca % 0.9 dur.

New York Yüzölçümü 141.300 km2 dir. New York’taki en yüksek yükseklik, deniz seviyesinden 5,344 feet (1.629 metre) olan Adirondacks’ta Marcy Dağı’dır; New York şehrinin kentsel peyzajının aksine, eyaletin coğrafi bölgesinin büyük çoğunluğuna çayırlar, ormanlar, nehirler, çiftlikler, dağlar ve göller hakimdir. Devletin güney kesiminde çoğu dayanmaktadır Allegheny Yaylası uzanır, ABD’nin güneydoğusundaki için Catskill Dağları; New York Eyaletindeki bölüm, Güney Kademe olarak bilinir. Vahşi doğanın engin kısımlarıyla sağlam Adirondack Dağları, Champlain Vadisi’nin batısında yer almaktadır.

Büyük Appalachian Vadisi doğu New York hakim ve kuzey yarısında ve sıra Gölü Champlain Vadisi içeriyor. Hudson Vadisi, eyaletteki güney yarısı olarak. Tug Tepesi bölgesi olarak doğar cuesta doğu Ontario Gölü bulunur. New York Eyaleti, Ulusal Park Sisteminde iyi temsil edilmiş ve 22 ulusal park ile 2011’de 16.349,381 ziyaretçiye ulaşmıştır. Ayrıca, 4 Ulusal Miras Alanı, 27 Ulusal Tabiat Varlığı, 262 Ulusal Tarih Merkezi ve 5,379 alan bulunmaktadır. Kimse bu doğal ve tarihi parklarda kafasına göre bir ağaç kesemez.

New York’ta eğitim sistemi çok gelişmiştir. New York’un yüksek öğrenim ağı, Columbia Üniversitesi, Cornell Üniversitesi, New York Üniversitesi, ABD Askeri Akademisi ve Rockefeller Üniversitesi de dahil olmak üzere dünyadaki ilk 35 arasında yer alan yaklaşık 200 üniversite ve üniversiteden oluşuyor.

New York’taki birçok simge, 2013’te dünyanın en çok ziyaret edilen on dört turistlik alan arasında yer aldı: Times Meydanı, Central Park, Niagara Şelalesi Grand Central Terminali ve Özgürlük Heykeli bunlardan bazı öne çıkanlardır.

11 eylül 2001 tarihinde teröristler 2 yolcu uçağını ikiz kulelere çarparak terör saldırısı yapıldı. Saldırıda 2753 kişi hayatını kaybetti. İkiz kulelerle beraber pek çok bina ağır hasar alıp yıkıldı. Saldırı yapılan bölgede restarasyon ve yenileme çalışmalarının çoğu bitmiştir. Bölgede 11 Eylül 2011 tarihinde Ulusal 11 Eylül Anıtı ve Müzesi halka açılmıştır. Daha sonra 21 Mart 2014 tarihinde bir müze açılmıştır. Terör saldırısı bir süre şehrin prestijini azaltmışsa da şuanda dünyanın en güçlü en popüler şehridir. Parası olan gidip gezsin görsün derim. Film sessizdir müzik ve ses efektleri sonradan eklenmiştir.

Önceki MakaleNeden Beygir Gücü Denir
Sonraki MakaleGözlerimiz Neden Üşümez

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz