Ekonomide yüzde 11 lik rekor büyüme ile Dünya birincisi olduk

0
115

Türkiye ekonomisinde rekor büyüme gerçekleşti %11 lik büyüme ile arjantin, Çin gibi dünya ekonomisinde önemli paya sahip olan ülkerin önüne geçtik.

Ekonomide rekor büyüme peki ne anlama geliyor? Ekonomide büyüme demek fabrikaların daha fazla işi genişletmesi ve bu bağlamda daha fazla kişiyi istihdam etmesi anlamına geliyor.

Avrupa ülkerinde kriz varken ülkemiz %11 lik büyüme ile Avrupada ve tüm dünyada konuşulan ülke oldu.

Dünya birincisi olduk

Türkiye, 3 aylık dönemde yüzde 11’le Çin’i geçerek, dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi oldu. Ekonomisi çift haneli büyüyen tek ülke olan Türkiye’de kişi başı gelir 10.360 dolara yükseldi.

TÜRKİYE, büyüme deyince ilk akla gelen Çin’i, bu yılın ilk üç aylık döneminde geride bırakarak, rekor büyümeye imza attı. 18 aydır kesintisiz büyüyen Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde beklentilerin çok üzerinde, yüzde 11’le dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. Türkiye ekonomisi 2010’da da yüzde 8.9 büyüme sağlamıştı. Bu yılın ilk üç aylık döneminde çift haneli büyümeyi sağlayan tek ülke olan Türkiye’yi yüzde 9.9 büyümeyle Arjantin ve yüzde 9.7 büyüme oranıyla Çin takip etti. Türkiye, dünyanın dev ekonomilerine de büyümede fark attı.

Kişi başı gelir 281 dolar arttı

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD, aynı çeyrekte yüzde 2.3 büyürken, Türkiye’nin büyüme hızı ABD’ninkinden 8.7 puan daha fazla oldu. Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya ise aynı dönemde yüzde 4.8 büyüdü. Fransa ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 2.2, İngiltere yüzde 1.8 ve İtalya ise yüzde 1 büyüdü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2010 yılında 1.1 trilyon büyüklüğü olan Türkiye ekonomisi, bu yılın ilk üç aylık döneminde yıllık 1 milyar 148 milyon lira veya 756 milyar dolara ulaştı. Buna göre 2010 sonunda 10.079 dolar olan kişi başı gelir de, mart sonu itibariyle 10.360 dolara yükseldi. Başka bir değişle kişi başı milli gelir üç ayda 281 dolar arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) değeri ilk çeyrekte bir önceki döneme göre yüzde 1.4 arttı. Yılın ilk çeyreğinde, cari fiyatlarla GSYİH 284.8 milyar lira oldu. Özel tüketim harcamalarının ve yatırımların desteği ile rekor büyüme gösteren ekonomide ilk çeyrekte en hızlı büyüyen sektör yüzde 17.2’yle toptan ve perakende ticaret oldu. Onu yüzde 17.1’le vergi-sübvansiyon, yüzde 14.8’le inşaat, yüzde 12.3’le imalat sanayi, yüzde 12.3’le elektrik ve gaz üretimi, yüzde 12.2’yle ulaştırma ve haberleşme izledi. -EKONOMİ SERVİSİ

Başbakan Erdoğan: Bu yıl 742 milyar doları aşarız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada, ilk çeyrek sonunda Türkiye’nin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu belirterek, 2008 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın ulaştığı 742 milyar dolarlık seviyenin bu yıl aşılacağını söyledi.

‘Seçim sonrası tedbir’ söylentisi dış ticaret açığına zirve yaptırdı

Ekonomide rekor kıran büyümenin ardından dış ticaret açığı da rekor düzeyde gerçekleşti. Seçim sonrası cari açık problemine yönelik önlem alınacağı beklentisiyle ithal tüketim talebinin ithalatı beklentilerden fazla artırması, dış ticaret açığını mayıs ayında yüzde 104.2 artırarak aylık bazda rekor olan 10.06 milyar dolara yükseltti. Ocak-mayısta ise dış ticaret açığı yüzde 90.3 artışla 43.75 milyar dolar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ihracat mayısta yüzde 11.7 artarak 10.9 milyar dolar, ocak-mayısta yüzde 20.1 artarak 54.2 milyar dolar oldu. İthalat mayısta yüzde 42.6 artışla 21 milyar dolar, ocak-mayısta yüzde 43.8 artarak 98 milyar dolar oldu.

Enerji ithalatı yüzde 50 arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise mayıs ayında ihracat bir önceki aya göre yüzde 7, ithalat ise yüzde 2.4 azaldı. TÜİK verilerine göre 2010 Mayıs’ta yüzde 66.5 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı 2011 Mayıs’ta yüzde 52.1’e geriledi. Mayıs ayında enerji ithalatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 50 artışla 4.37 milyar dolar olurken, yılın ilk 5 ayında ise yüzde 41.8 artarak 20.54 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Avrasya kaplanına dönüştü

RBS ekonomisti Timothy Ash veri sonrası yayımladığı raporda büyüme GSYH verilerini, ‘Bomba gibi rakamlar’ sözleriyle yorumlayarak, “Türkiye ekonomisi çok hızlı büyüyor. Avrasya kaplanına dönüştü. Piyasa beklentileri yüzde 9-10 arasındaydı. Tahminler yukarı yönlü revize edilebilir ve yıllık büyüme beklentisinin yüzde 7’ye yükselmesi beklenebilir” dedi. Mevsimsellikten arındırılmış verilere bakıldığında, 8 çeyrektir büyümenin devam ettiğini belirten TSKB Ekonomisti Başar Yıldırım “Türkiye ekonomisinde, özel tüketim ve yatırımların ekonomik aktivitenin kuvvetli destekçisi olmaya devam ettiği, diğer yandan genişleyen dış ticaret açığının büyümeye negatif etkilediği izleniyor” dedi.

Önceki Makaleistanbul ataşehir gümrük malları mağazası
Sonraki MakaleFatih Terim Galatasaray ın Teknik Direktörlüğü için 3 yıllık sözleşme imzaladı

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz