Atatürk’ün sanata verdiği önem

0
307

ataturk ve sanatAtatürk’ün sanata verdiği önem hakkında bilgi, Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği önem ile ilgili bilgi.

Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, Türk toplumunun gelişmesi için güzel sanatlara önem vermiştir. Çünkü Atatürk, güzel sanatlar alanında eserler veremeyen milletlerin ilerleme yolunda yürüyemeyeceğine inanmıştır. O, bu konudaki düşüncesini şu sözlerle dile getirmiştir; İnsanlar olgunlaşmak için bazı şeylere muhtaçtır.Bir millet ki resim yapmaz, heykel yapmaz, bir millet ki bilimin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.”

Sanat, insanın özgürce karar vermesinde, becerilerini ortaya koymasında, insanlar arasında güzel duyguların oluşmasında ve insanları birbirine yaklaştırmada önemli bir etkendir. Sanatın bu özelliğini bilen Atatürk, çağdaş Türk sanatının oluşması için çalışmış ve bu amaçla sanatçı yetiştiren kurumların açılmasını sağlamıştır. Ülkemizin bugün bile sanat eğitimi veren en önemli kurumu olan Güzel Sanatlar Akademisi, cumhuriyetimizin ilk yıllarında kurulmuştur. Yine aynı dönemde resim, heykel ve müzik öğrenimi görmek üzere Avrupa’ya gençler gönderilmiştir. 1935’de Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının, 1936’da ise Ankara Devlet Konservatuvarının kurulması güzel sanatlar alanındaki diğer önemli atılımlardır. Atatürk düşünce, sanat ve edebiyat ürünleri ile doğal varlıkların ve tarihi çevrelerin korunmasıyla da ilgilenmiştir. Örneğin, 1937 yılında Dolmabahçe Sarayı’nda yurdumuzun ilk Resim ve Heykel Müzesinin açılması Atatürk’ün çabaları sonucunda gerçekleşmiştir.
Atatürk, çağdaş Türk tiyatrosunun kurulması ve geliştirilmesi için de çaba harcamıştır. Tiyatroyu toplumun yaşam biçiminin ve değerlerinin yansıtıldığı bir yer olarak gören Atatürk, tiyatro sanatına ve sanatçısına büyük değer vermiştir. Bursa’da izlediği bir oyundan sonra tiyatro sanatçılarına söylediği şu sözler onun bu konuyu ne kadar önemsediğini göstermektedir. “Sizleri çok taktir ederim. İnkilabımızda sizin de önemli hizmetleriniz vardır. Sanatınızı meslek edinerek çalışmanızı, arkadaşlarınızla samimi olarak geçinmenizi özellikle tavsiye ederim. Sizin vatana en büyük hizmetiniz Anadolu’muzu baştan başa dolaşıp halkımıza sanatın ne olduğunu anlatmanız olacaktır”.

Atatürk, çağdaş Türk tiyatrosunu kurarken geleneksel sahne oyunlarımızın yaşatılmasını da istemiş, sanatçıları izlemiş, onları her yönden desteklemiştir. Hazım Körmükçü, Hadi Poyrazoğlu, İrfan Açıkgöz, Hayali Küçük Ali gibi kukla ve Karagöz sanatçılarının oyunlarını seyretmiş ve bu ustalardan sanatlarını yaşatmalarını istemiştir.

Önceki MakaleBm Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Amacı
Sonraki MakaleKüresel ısınmanın yol açtığı sorunlar, zararlar

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz