Bir bölgede nüfusun bazı yerlerde yoğun, bazı yerlerde seyrek olması

0
115

Bir bölgede nüfusun bazı yerlerde daha yoğun, bazı yerlerde daha seyrek olmasını nasıl açıklarsınız.

İnsanlar yeni yerleşim yeri ararken temel ihtiyaçlarını kolay şekilde karşılayabileceği bir yerleşim yeri olarak ararlar, yani göç ederken hemen gittiğinde, yerleştiğinde çalışıp para kazanıp, parayı elde ettikten sonra temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek “ekmek, su, giyim, ev, araba vs.” gibi ürünlere sahip olmak isterler bu istek doğrultusunda, halihazırda var olan yerleşim yerlerine göç ederler. Çünkü bu yerleşim yerlerinde kolaylıkla iş bulabilecekler ve paraya kısa sürede ulaşabileceklerdir, paraya ulaşınca da kendi isteklerini kolaylıkla yerine getirebileceklerdir.

nüfus yoğunluğu istanbul
nüfus yoğunluğu istanbul

Bir bölgede bazı yerler çok yoğun bazı yerler ise seyrek nüfusludur, bunun en temel nedeni yaşam koşullarının elverişli veya elverişsiz olmasıyla alakalıdır, yani dağlık, dik arazilerin olduğu, iklimin kötü olduğu yerlerde kimse yaşamak istemez ve dada düz daha verimli arazilere göç ederler. Böylece varolan bir topluluğun yanına farklı göçler ile farklı aileler de katılır, bu şekilde büyüyerek şehirler, büyükşehirler meydana gelir.

Şuan Marmara bölgesinin en yoğun şehri İstanbul’dur, İstanbul gerçek anlamda aşırı yoğunluktan trafiğin ilerlemediği bir şehir konumundadır günümüzde, insanlar buraya daha güzel iş sahibi olmak, işini büyütmek, girişimciler için yeni pazarlar bulmak, gibi farklı nedenler ile göç etmektedirler.

 

Önceki MakaleDepremin zararlarını en aza indirmek için neler yapılmalıdır
Sonraki MakaleHava olayları insan faaliyetlerini nasıl etkiler

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz