Karadeniz bölgesi ekonomik faaliyetleri

0
270

Karadeniz Bölgesi’nin Ekonomik Faaliyetleri

Bir bölgenin ekonomisinde en etkili faktör, bölgenin iklim yapısıdır. Bu nedenle öncelikle Karadeniz Bölgesi’nin iklim tipine değinmekte fayda var.  Karadeniz Bölgesi’nin kıyı kesimleri özellikle sonbahar olmak üzere her mevsim yağış almaktadır. Bölge de dağlar kıyıya paralel uzandığı için, yağış ve ılıman iklimin iç kesimlere ulaşmasını engellemektedir. Bu nedenle iç kesimlerde yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçmektedir.
Görüldüğü üzere iki farklı iklim tipi görülmekte, bu durum ekonomik faaliyetleri etkileyerek ürün çeşitliliğini de artırmaktadır. Bölgede başlıca çay, fındık ve mısır yetiştirilmektedir. Özellikle fındık Türkiye’nin başlıca ihracat (dış ülkelere satım) ürünlerindendir. Bunun dışında şeker pancarı, patates, arpa, soğan ve pirinç, meyve olarak; elma ve armut, sebzelerden ise de; domates, lahana, pırasa ve fasulye yetiştirilmektedir.
Hayvancılık olarak büyükbaş hayvancılığın yanında tavuk ve arıcılık da önem taşımaktadır. Bölgenin denize kıyısı olmasından dolayı balıkçılık da diğer ekonomik faaliyetler arasında yer almaktadır.
Bölge Türkiye’nin en fazla yağış alan bölgesi olduğu için sık ormanlar görülür. Bu da ormancılık faaliyetlerinin gelişmesine neden olmuştur.

Önceki MakaleAkdeniz bölgesi ekonomik faaliyetleri nelerdir
Sonraki MakaleHacca giderken yapılması gereken hazırlıklar, alınması gerekenler

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz