Lale devri nedir, lale devrinde yapılan ıslahatlar nelerdir

1
1930
tulumbacılar ocağı

Lale Devri özellikleri, lale devrinde yapılan ıslahatlar nelerdir, lale devri hakkında kısaca bilgi.

tulumbacılar ocağı

LALE DEVRİ
1718 yılında yapılan Pasarofça antlaşması ile başlar, 1730 yılında çıkan Patrona Halil isyanına kadar devam eden, zevk ve sefa dönemi olarak bilinen döneme Lale Devri ismi veriliyor.

Dönemi en önemli özelliği saray içinde zevk ve sefanın hüküm sürdüğü dönem olmasıdır. Bu dönemde özellikle sarayların bahçelerinde laleler dikilmiş, saray duvarlarına süslemelerde özellikle lale motifinin kullanılması, bu döneme lale devri isminin verilmesini sağlamıştır.

Dönemin padişahı 3. Ahmet‘dir. Dönemin sadrazamı ise Damat İbrahim Paşa’dır.

Saray ile halk arasında büyük bir kopukluk yaşanmaktadır. Saray içinde zevk ve sefa harcamalar hüküm sürerken halkın o dönemdeki ekonomik imkanları ise oldukça kısıtlı ve birçok problem yaşanmaktaydı. Halkın yaşadığı bu sorunlara saray o dönemde kulağını kapatmıştı.

Dönemin sadrazamı olan Damat İbrahim Paşa’da de devlet görevlerine kendi tanıdığı yakınlarını usulsüzce göreve getirmesini sağlamıştı, ancak tüm bu yaşananlar Patrona Halil çevresindeki insanları isyana sürüklemişti.

İsyan sonrasında Damat İbrahim paşa öldürülecek, 3. Ahmet de padişahlık görevine çıkacaktı.

ISLAHATLAR
İlk kez Avrupa’da geçici elçilikler açıldı, ilk elçimiz ise Mehmet Çelebi‘dir. İlk elçilik Paris’de açıldı.

Avrupa’da elçiliklerin açılması Avrupa’yı yakından takip etmektedir.

İlk kez özel matbaa kurulmuştur. Osmanlı Devleti diğer devletlere göre matbaayı oldukça geç kullanan bir devlettir.

Bu dönemde sağlık alanında da çalışmalar yapıldı, ilk kez çiçek aşısı yapıldı. İlk kez itfaiye örgütü kuruldu, diğer adı tulumbacılar ocağı.

İlkel yöntemlerle oluşturulan bir itfaiye örgütüdür. İstanbul’da kağıt ve çini fabrikaları da açıldı. Öncelikle İstanbul’da kağıt fabrikası açıldı, ardından Yalova’da yine başka bir kağıt fabrikası açıldı.

Doğu klasiklerini de Türkçe’ye çeviriyoruz. Doğu klasiklerini Türkçe’ye çevirerek ülkemizde yapılan bilim çalışmalarını artırmış ve teşvik etmiş oluyoruz. Lale devri Islahatları’na genel olarak baktığımızda neredeyse her alanda ıslahat yapıldığını görürüz. Ancak tek bir alanda ıslahat görmüyoruz, o alan ise Askeri alandır.

Lale devrinde kesinlikle askeri alanda ıslahat yapılmamıştır.

Önceki MakaleIV (4.) Murat Dönemi ıslahatları
Sonraki Makale3. Selim Dönemi Islahatları

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz