Türk Adının Anlamı ve Türklerin Anayurdu Hakkında Bilgi, Kısaca Konu Özeti

0
263

Türk Adının Anlamı ve Türklerin Anayurdu Hakkında Bilgi, Kısaca Konu Özeti, detaylı açıklama, konu anlatımı, ödev araştırması,

TÜRK ADININ ANLAMI VE TÜRKLERİN ANAYURDU

* Türk; güçlü, kuvvetli, olgun veya türemek ve çoğalmak anlamını ifade etmektedir.

* Türklerin yaşadıkları yerlere Türkiye denilmiştir. İlk kez IX. yüzyılda Bizans kaynaklarında Orta Asya’nın batısından, Orta Avrupa’ya kadar olan saha Türkiye olarak adlandırılmıştır. Anadolu ise Avrupalılarca XII. yüzyıldan itibaren Türkiye olarak ifade edilmiştir.
* Altay-Sayan Dağları’nın kuzey batısı, Tanrı Dağları’nın kuzeyi, Aral Gölü çevresi ve Hazar Denizi’nin doğusunda kalan yerler Türklerin ilk anayurtlarıdır (45°-57° kuzey paralelleri ile 82°-110° doğu meridyenleri arasında kalan yerler).
* Orta Asya’da bulunan kurganlarda bu bölgede Yontma Taş devrine kadar dayanan bir medeniyet oluştuğu görülmektedir. Orta Asya’nın en eski kültür merkezlerinin Abakan bölgesi, Baykal Gölü çevresi, Altaylar ve Batı Türkistan’daki Anav ve Isık Gölü civarında yer aldığı söylenebilir.

– Abakan Kültürü: (MO III. bin – M.O. 8. yy); Bu bölgedeki Afanasyevo’da tunç devriyle ilgili çömlekler, tunçtan yapılmış silah ve süs eşyaları bulunmuştur. Ayrıca Andronovo kültür bölgesinde bakır malzemeler. bulunmuştur. Karasuk kültürü ise Andronovo dönemini takip etmektedir.

– Pazırık Kültürü: At koşum takımları gibi malzemeler bulunmuştur. Ayrıca bu bölgede dünyanın en eski dokuma halısı ortaya çıkarılmıştır.

– Esik Kültürü: M.O. V. bin’den, M.O. IV. yy’a kadar uzanan bir medeniyet bölgesidir. Altın ve gümüş işlemeciliğinin erken devirlerden itibaren başladığı anlaşılmaktadır.

– Anav Kültürü: M.O. V. bin’den itibaren oluşmaya başlamıştır. Keramik parçaları ve ziynet eşyaları bulunmuştur.

Ayrıca kültür çevrelerinde demir işlemeciliğinin geliştiği ve Türklerin milli sanatlarından biri haline geldiği görülmektedir.
* Orta Asya’daki Türkler değişik zamanlarda çe¬şitli sebeplerden dolayı anayurtlarından göç etmişlerdir.
* Anayurttaki toprakların yetersiz hale geli-şi(kuraklık, iklim şartlarının değişmesi ve nüfus artışı) soydaş ve yabancı kavimler arasındaki mücadele¬ler, ayrıca Türklerin bağımsızlıklarına düşkün ol¬maları göç etmelerindeki temel etkenlerdir.

YORUM: Türklerin göçebe olmaları ve farklı coğrafi bölgelere yayılmaları Türk tarihinin belirli bir mekan içerisinde incelenmesini zorlaştırmaktadır. Ayrıca farklı coğrafi bölgelerinin etkisiyle belirli Türk toplulukları arasında belirli alanlarda farklı gelişmeler göstermişlerdir.

* Göçler neticesinde geniş ve değişik coğrafik alanlara yayılan Türklerin tarihini belirli bir mekan ve zaman kesitinde incelemek zordur.

Önceki MakaleAnadolu Medeniyetleri Hakkında Bilgi, Konu Özeti, Ödev Araştırması
Sonraki Makaleİlk Türk Devletleri – Büyük (Asya) Hun Devleti Hakkında Bilgi

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz