DGS Mantık Soruları Nasıl Çözülür, Nasıl Çalışılır ?

2
373

dgsDGS mantık sorularını güzel bir şekilde, hızlı ve anlayarak çözebilmenin yolu sık sık mantık sorularını çözmekten geçiyor.

DGS mantık deyince bunu ikiye ayırmak gerekir, sayısal mantık ve sözel mantık olarak. Baktığımız zaman sayısal mantık sözel mantık tabi sayısalcı için önemli olan sayısal, sözelciler için sözel mantık önemli.

Sözel Mantık

Özellikle sözel mantık için, toblolama gibi, listeleme gibi, kümeleme gibi, gruplama gibi yada bir liste yapıp onları eleme gibi, yer değiştirme gibi okların olması yani kendine has harflerin harflendirmeler, kendine has bazı işaretler artıların eksiklerin yuvarlak içine almaların olması gerekiyor, kısaca kendinize has bir tekniğin olması gerekir. Kitaptan çalışılabilir soru çözülebilir ama, siz soru çözdükçe kendinize bir yöntem bulmanız gerekiyor. Bu yöntemlerden birisi listeyi yaparsınız, isimler vardır uçaklar vardır gidecekleri memleketleri vardır, bunların hepsini ayrı ayrı yazarsın her koyduğun ismin yanına, havaalanı, uçak ismi, memleketleri elersin. Bununla ilgili sıralama yaparken 1,2,3,4 yazarsın olmayacak olanlar, mesela 1. uçağa a kesin binmeyecektir dediğin zaman a nın üstüne bir çarpı koyarsın. Bu bahsettiğim olay kendinize özel bir yöntem bulma ile ilgili. Kendinize has bir yönteminizin olması şart.

Bir paragraf 3,4 soruyu birden kapsadığı için, Sözel mantıkta özellikle sorular okunurken iyice anlamış olmak gerekiyor, eğer paragrafı anlamamışsak, zaten yapacağımız sorular şans eseri olacaktır.

Şunu söylemek gerek ki, sözel mantık konusunda zamanınız yetmediyse lütfen her sözel mantık paragrafının ilk sorularına bakın yeter, en azından onlar çok basittir hatta soruyu okuduktan sonra yukarı baksan bile gözünüzle bile görebilirsiniz dolayısıyla sözel mantıkta bir soruya bakayım hepsini çözeyim, zamanım kalmadı falan böyle yapmak yerine her sözel mantık sorusunun ilk sorularını yapmaya çalışın.

Örnek olarak, her sözel mantık sorusunun ilk sorularına ilk basit sorularını çözmeye çalışın mesela, 3 şekilde 3 lük soru olsa her birinin 3 ünü çözseniz bile 3 net eder 3 net de az bir net değildir.

Mantık sorularında ilk sorular basit ikincisi orta son sorular zor olabiliyor. Birde şu var, okuduğunuzu anlamanız gerekiyor, sonuçta sözel mantık sorusu bir paragraftan oluşuyor, türkçenin paragrafına benzeyen bir yapısı var okuduğunu anlamak gerekiyor, okuduğunuzu anlarken de, gözünüzün ucuyla 3 soruya da bakarsanız avantajlı olur, çünkü o paragrafı niye okuyosun nasıl okuyosun neresine bakmanız gerekiyor, bazıları şunu yapıyor paragrafa göre komple sıralama yapıyor komple çözüyo, ama bazı sorular var ki onunla alakalı olmayabiliyor, veya fazladan yapılan işlemler olabiliyor. O yüzden önce sorulara bakın sorulara göre mantık sorusunu çözün, sorulara baktıktan sonra yolunuzu çizin. Belki de kişilerin sıralaması ile ilgili bir soru yok, belki de kişilern gidecekleri yerleri ile ilgili değişiklik ile ilgili bir durum yok.

Dolayısıyla fazladan işlem yapmaya gerek yok. Ama bazen bakıyosun ki şartlı sorular vardır, okuyosun paragrafı ardından diyorki sorunun içinde eğer diyo a diyo, 2. uçağa binerse diyo, e yukarda bu yoksa dolayısıyla sorun yaşarsınız.

Tavsiye olarak paragrafı okuyun ve gözünüzün ucuyla da sözel mantık sorularını inceleyin, neye göre okuyacaksınız, neye göre liste, tablo yapacaksınız, dolayısıyla bol bol soru çözün ve bunu yapınca zaten kendi yönteminizi bulacaksınız.

Sözel mantık dediğim gibi, bu konuda kesinlikle bol soru çözmek çok önemli soruları çözerken şu tecrübeyi edinmeniz çok önemli, okurken sorulara bakmak birde zamanınız yetmediyse sözel mantıkta birini bitireyim bitsin diye değilde, her bir paragrafın ilk sorularına bakmak avantaj sağlayabilir. Bu çok önemli.

Ayrıca dediğim gibi ilk sorular basit sonra zamanla zorlaşıyor genelde sözel mantık sorularında bu sorular, zorlaştığı için ilk soruyu çözdünüz ikinci soruya geçtiğiniz ben bunu yapamayacağım zor deyip bırakmayın paragrafı 1 kez daha okuyup soruya dönerseniz, zaman kaybedersiniz ama değer.

Sözel mantık için ne yapmalıyız nasıl çalışmalıyız diyorsanız, şunu söylemeliyim bu konuda artık piyasada çokca kitap var onları alın ve çözün, bol bol mantık sorusu çözün, ales sorularını çözün, artık kpss de sözel mantık geldiği için kaynakların sayısı artmış durumda. Bu kaynaklardan edinin ve soru çeşidi görün, bu size fayda sağlayacaktır.

Sayısal mantık

Sayısal mantığa gelince, bunun konusunu anlatmak biraz farklı neden derseniz, sayısal mantık bir birikim işidir yani bir öğrenciye gel sana derste mantık vereyim, gel sana derste mantık yüleyeyim gibi bir şey olamaz, sayısal mantık yılların birikmişliği sonucunda ortaya çıkar.

Sayısal mantıkta konu çalışmaktan ziyade, bakabileceğiniz tek şey geçmiş yıllara ait soruları bakmakta ve çözmekte fayda var, dolayısıyla çıkmış sorular son 4,5 yıla aile sorulara bakmakta fayda var.

Aleste son 3,4 yıla ait sorulara bakarsanız sizin için faydalı olacaktır… Hepinize başarılar.

Önceki Makaleİktisat Mezunları Nerede Çalışabilir, Ne İş Yapar
Sonraki MakaleSpordan Sonra Kas Ağrısı Nasıl Geçer ?

2 Yorum Yapıldı

  1. Burada yazılan öğütler bilgiler gerçekten çok değerli, bende bir dgs ye hazırlanan öğrenci olarak bu dediklerinize kulak vermek istedim emeği geçenlere teşekkürler.

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz