Miryokefalon Savaşı Nedenleri, Sonuçları Kısa Özet Bilgi

39
281

Miryokefalon Savaşı Nedenleri, Sonuçları Hakkında Kısa Özet Bilgi, Maddeler Halinde

Nedenleri:

–  II. Kılıçarslan’ın Anadolu’daki başarıları ve Türkmenlerin Bizans’a karşı akınlara devam etmesi, bu durumun Bizans’la Anadolu. Selçukluları arasında sorun olması.

–  Bizans’ın, Türkleri yok ederek Anadolu’ya yeniden hakim olmak istemesi.

Sonuçları:

*  Anadolu Selçukluları, Bizans’ı ağır bir yenilgiye uğratmıştır.

*  Hristiyan dünyasında “Türklerin işgali altındaki ülke” olarak gösterilen Anadolunun, kesin olarak Türk yurdu olduğu kabul edilmiştir. ]

–  Bizans taruzlarına son vererek savunma duru­muna geçmiştir.

*  Bu savaşta Bizans’ın etkisiz hale gelmesi, II. Kılıçarslan’ın Anadolu Türk siyasi birliğini sağlama faaliyetlerini kolaylaştırmıştır.

*  Miryokefalon Savaşı’ndan sonra II. Kılçarslan, Danişmetlilere, son vermiş (1178), Çukurova Ermenilerinden bazı bölgeleri almış, batıda fetihlere devam edilmiştir. Türk hakimiyet anlayışına göre II. Kılıçarslan’ın ülkeyi 11 oğlu arasında paylaştırması taht kavgalarına neden olmuştur. Bu dönemde gerçekleşen III. Haçlı Seferi’ne karşı Türkmenler yıpratma savaşları yapmışlardır.

*  II. Kılıçarslan zamanında da Anadolu’ya gelen Türkmenler belirti bölgelere yerleştirilmişlerdir.

Önceki MakaleVolkswagen Beetle Fiyatları 2013-2014, Özellikleri Yorumları
Sonraki Makale1. ve 2. Gıyaseddin Keyhüsrev Dönemi Hakkında Özet Bilgi

39 Yorum Yapıldı

  1. MUSTAFA CECELİ’YE AŞIĞIM ÇOOOOOOOOOOOOOOK TATLI VEEEEE ÇOOOOOOOK YAKIŞIKLIIIIII YAAAAAAAA AŞKIMMMMMMM MUCK MUCK MUCKKKKKKKK ;)) :)) =}}

  2. Bütün tarihçiler Çivril yakınlarındaki Düzbel geçidini savaş yeri olarak kabul ederler. Çünkü KHOMA, SİBLİA buradadır. Ayrıca Düzbel geçidi üzerindeki Akdağ eteklerinde yıkık bir kale kalıntısı vardır. Bu konuyu basıma hazırladığım kaynaklarla kesin olarak ortaya koyuyorum. Gölün içinde bir köprü buldum diye, bir savaşın yeri ispatlanmış olmaz.

  3. 1176 Miryokefalon Savaşı, 1147-1148 İkinci Haçlı Savaşları, 1146 Konya’nın ilerisinde Manuel’in piyade kıtalarına indirilen darbe hadiselerinde hep ve daima Türkmenler ve Türkmen akınlarından bahsedilir.
    Kimdir bu Türkmenler, nerede yaşarlar, hangi bölgede yaşarlar, hiç birisi doğru bilinmeden Türkmen akınlarından bahsedilir.
    Bahis konusu Türkmenler, Gelendost, Yalvaç, Senirkent ve Karaağaç (Şarki) arazilerinde yaşarlar. Ve bu bölgeden de pek dışarıya çıkmazlar. Tarihi Kıral Yolu, bu bölgeden geçmektedir. İstilacı güçler her defa ve daima topraklarında yaşayan bu insanların yurtlarını yakarlar, yıkarlar ve ellerinde neleri varsa alırlar. 1155 yılında Manuel, bu bölgeden geçerek Çukurova (Kilikya)’ya gitmiş, Türkmenlerin yurtlarını talan etmiş, kendilerini de kılıçtan geçirmiştir. Bu sırada Sultan Mes’ûd hastadır ve Türkmenlere yardım edemez. 1176 yılında da benzer katliam korkusu 30 bin civarında yaşlı genç, kadın erkek Türkmen’in Manuel’e saldırmasına sebep teşkil etmişlerdir. Türkmenler çok şehit vermişlerdir. Miryokefalon Savaşı’nın yeri ve savaşın şekli en ince ayrıntılarına kadar tarafımızdan ortaya konulmuştur. Başka hiç bir savaşta ayrıca Türkmenlerden bahsedilmez. Bunun sebebi 1155’in öcünün alınmasıdır. Ramazan Topraklı

Sizin Düşünceniz Nedir?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz